19 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση αποκρίνεται σε πρόκληση του Ισλαμιστικού κόμματος για τον κοσμικό χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου

photo
Η δημόσια πρόκληση του κόμματος Ενωμένο Ισλαμικό Κίνημα (LISBA) για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στο Κοσσυφοπέδιο και η ατζέντα της χώρας για την ΕΕ δεν πρόκειται να επιτύχουν, δήλωσε αξιωματούχος.Ο υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι ανέφερε πως θρησκευτικές ομάδες επιχειρούν να φέρουν το Ισλάμ σε δημόσιο διάλογο και να επιβάλουν συγκεκριμένο τρόπο ζωής στους πολίτες.
"Το Κοσσυφοπέδιο και οι πολίτες του είναι Ευρωπαίοι βάσει ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτισμού. Το Κοσσυφοπέδιο δεν χρειάζεται να εισάγει ή εξάγει το Ισλάμ. Η Ευρωπαϊκή ατζέντα μας είναι επιστροφή στην Ευρώπη", δήλωσε ο Χοτζάι στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου Zeri.

Το LISBA κατηγόρησε αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου ότι είναι υποτακτικοί και κερδοσκόποι, αντεθνικά και αντιθρησκευτικά μέσα με στόχο να αλλάξουν την ταυτότητα των Αλβανών.
"Εγγυόμαστε στο λαό ότι το Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι θα αποτελέσουν την κύρια ταυτότητα και παράγοντα για το γενικό καλό του λαού", δήλωσε το LISBA.Δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για τα μέλη του LISBA ωστόσο το κόμμα διαθέτει προπύργια σε Πρίστινα, Γκιλάν και Πέγια.
Αναλυτές ανέφεραν πως η αντιπαράθεση αφορά στη διατήρηση του παραδοσιακού Ισλάμ στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τις θεμελιώδεις αξίες που στηρίζουν το κράτος.

Ισλαμιστικές ομάδες εναντιώνονται στον κοσμικό χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου καθώς εναντιώνεται στη θεσμική προσέγγιση της εκλεγμένης κυβέρνησης που βασίζεται σε συνταγματικές αρχές και την αρχή ενός κοσμικού κράτους, δήλωσε ο Πετρίτ Ζογκάι, εκτελεστικός διευθυντής του Κινήματος Fol (Αντιστάσου) στην Πρίστινα."Συγκεκριμένες ομάδες οι οποίες παριστάνουν ότι αλλάζουν το χαρακτήρα του κράτους μας έχουν συμφέρον από τέτοιες αντιπαραθέσεις", δήλωσε ο Ζογκάι στουςSETimes.Προσπαθούν να αλλάξουν τη σχέση μεταξύ κράτους και θρησκείας, δίνοντας στη θρησκεία κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε ο Ζογκάι.

Επιπρόσθετα, Ισλαμιστές απειλούν το παραδοσιακό Ισλάμ στο Κοσσυφοπέδιο καθώς δημιουργούν διχόνοια "όχι μόνο στην κοινωνία ως σύνολο, αλλά επίσης εντός της Μουσουλμανικής κοινότητας και μεταξύ Μουσουλμάνων στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Ράμανταν Ιλάζι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρήνης Κοσσυφοπεδίου, στους SETimes.Αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι αισιόδοξοι ότι η εκκοσμίκευση αποτελεί μακρά αξία και η τρέχουσα αντιπαράθεση θα ενισχύσει το συνταγματικό κράτος του Κοσσυφοπεδίου."Η εκκοσμίκευση αποτελεί ιερή αξία για το κράτος του Κοσσυφοπεδίου -- στο παρελθόν αλλά και σήμερα μέσω απτών ενεργειών", δήλωσε ο Χοτζάι.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑΚ) συμφώνησε, αναφέροντας πως οι Μουσουλμάνοι του Κοσσυφοπεδίου δεν χρειάζονται άλλους για να τους πουν να ανακαλύψουν εκ νέου το Ισλάμ ή πώς να σκέφτονται ή συμπεριφέρονται.Το παραδοσιακό Ισλάμ υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο αρμονικά με το Αλβανικό εθνικό συναίσθημα και με Ευρωπαϊκές αξίες εδώ και αιώνες, ενώ θα συνεχίσει έτσι για αρκετούς αιώνες, σύμφωνα με το ΑΑΚ.
"Δεν πρόκειται να υπάρξει περιθώριο για φονταμενταλισμό στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε το ΑΑΚ σε δήλωσή του.Τι πρέπει να κάνουν οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου για να εξασφαλίσουν πως το κράτος διατηρεί μία κοσμική κοινωνία η οποία βασίζεται στο διαχωρισμό κράτους και θρησκείας; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
setimes.com