19 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ 10 δισ. ευρώ στο κατώφλι του ΧΑ από τα ξένα funds

Είναι πολλά τα λεφτά που θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο». Με τη φράση αυτή κλείνουν τις συζητήσεις τους οι διαχειριστές hedge funds στο Σίτι του Λονδίνου και σπεύδουν να πάρουν θέσεις.
10 δισ. ευρώ στο κατώφλι του ΧΑ από τα ξένα funds  Η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα βλέπει την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο ως το νέο επενδυτικό Ελντοράντο.Το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον περασμένο Νοέμβριο εντάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές και διεκδικεί επενδυτικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ όταν η συνολική αξία των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών ανέρχεται στο 1,3 τρισ. δολάρια.Το «κυνήγι» των αποδόσεων από τα κερδοσκοπικά fund έχει φέρει το χρηματιστήριο της Λεωφόρου Αθηνών στο επίκεντρο. Διαχειριστής funds που διαθέτει χαρτοφυλάκιο μόνο με εγχώριες μετοχές εισηγμένων και το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει ανέρχεται μόλις στα 150 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι ξένοι «αγοράζουν» το χρηματιστηριακό success story.

Ο ίδιος είπε στην «Οικονομία» ότι τον Ιούνιο του 2012 «είμαστε μόνο δύο διαχειριστές που αγοράζαμε ελληνικές εταιρείες και σήμερα ο αριθμός των διαχειριστών έχει ξεπεράσει τους 20».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος των χρημάτων που διαχειρίζονται ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ αν υπολογισθεί ότι κατά μέσο όρο ο κάθε εκπρόσωπος της ομάδας των 20 funds διαθέτει 100 εκατ. ευρώ.Η κατηγορία αυτή των επενδυτών δεν εντάσσεται στις προσδοκίες των 3,5 δισ. ευρώ καθώς κινείται ανεξάρτητα από τις προοπτικές και τους κανόνες που θέτει η αναδυόμενη αγορά.

Από τη θεωρία στην πράξη
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ξένοι θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους, η οποία θα μεταφραστεί σε ζεστό χρήμα τους επόμενους δεκαοχτώ μήνες. Σήμερα οι ξένοι κατέχουν μετοχές αξίας 8 δισ. ευρώ όταν το 2008 τα χαρτοφυλάκιά τους περιείχαν αξίες συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. Στέλεχος της αγοράς που συναντά σε καθημερινή βάση διαχειριστές funds υποστηρίζει ότι οι επαφές και τα ραντεβού θα μεταφραστούν τους επόμενους μήνες σε τοποθετήσεις.Τα funds που διαθέτουν πορτοφόλι αρκετών δισ. ευρώ θεωρούνται εν δυνάμει αγοραστές και αναμένεται να κάνουν κινήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο.Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις μετοχές του MSCI Emerging Markets.Στέλεχος της αγοράς εκτιμά οι ξένοι μπορεί να κατέχουν μετοχές αξίας 20 δισ. ευρώ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να εισέλθει στο ΧΑ να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Η... πελατεία Ηχηρά ονόματα στο παιχνίδι
Το χρηματιστηριακό «παιχνίδι» παίρνει νέα διάσταση όταν στο τραπέζι πέσουν τα «ηχηρά» ονόματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.Το «κατώφλι» του ΧΑ έχουν περάσει περισσότερα 240 funds. Εντονη δραστηριότητα εμφανίζουν μεταξύ άλλων το FairFax, η Fidelity, η Blackroc, η Damma Holdings, Franklin Templeton, Paulcson& CO, Third Point Lie, Baupost, Falcon Edge, York Capital, Capital Fund, Och Ziff, Eaglevale. Επίσης το ελληνικό χρηματιστήριο χάρη στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχει αποκτήσει καινούργια πελατεία. Το παγκόσμιο retail (μικροεπενδυτές) «αγοράζει» το ελληνικό χρηματιστήριο και το ενδιαφέρον του είναι προσανατολισμένο σε μετοχές του FTSE-25. Σε αυτό συνέβαλε και η προβολή της χώρας από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του που λειτουργεί ως «ξυπνητήρι» στους μικροεπενδυτές.

Ψήφος εμπιστοσύνης-Το ράλι της Αθήνας θα έχει και συνέχεια
Την εβδομάδα που πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από επενδυτικούς οίκους και καθηγητές χρηματοοικονομικών. Η JPMorgan σε έκθεσή της ανέφερε τους λόγους για τους οποίους το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχιστεί.Οπως υποστηρίζει α) οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες στις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες αγορές, β) το ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2007 με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειώνονται περαιτέρω και γ) η Ελλάδα σήμερα είναι η πιο υποεπενδεδυμένη χώρα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.Από τις ελληνικές μετοχές, επιλέγει την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία και εντάσσει στις 10 κορυφαίες επιλογές των αναδυόμενων αγορών, και τη ΔΕΗ, η οποία έχει τη χαμηλότερη αποτίμηση στην περιοχή της Ευρώπης εκτός Ρωσίας.

Οι προτάσεις
Το θεαματικό ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου αναλύει σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό Forbes ο καθηγητής στο Long Island University της Νέας Υόρκης, Πάνος Μουρδουκούτας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Προσθέτει ότι το Χ.Α. έχει ξεπεράσει σε αποδόσεις τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, ενώ προτείνει την τοποθέτηση σε ελληνικούς τίτλους ξεχωρίζοντας την Εθνική Τράπεζα, τον ΟΤΕ και ελληνικές ναυτιλιακές.Τα διεθνή funds προσδοκούν στην αποκόμιση κερδών και αναμένουν ακόμη και τον διπλασιασμό του αρχικού τους κεφαλαίου το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική οικονομία η οποία μετά έξι χρονιά βαθιάς ύφεσης θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.Για τους ξένους επενδυτές δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής ρευστότητας. Tουναντίον μάλιστα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδέκτης... δώρων από την Αγκελα Μέρκελ τους επόμενους μήνες. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος των 320 δισ. ευρω μπορεί να γίνει εργαλείο διαπραγμάτευσης για χαλάρωση των όρων του μνημονίου και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι να έχουν οφέλη από το πρωτογενές πλεόνασμα.
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ntheo@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ ΤΗς ΚΥΡΙΑΚΗΣ