23 Δεκεμβρίου 2013

Τα ανεκπλήρωτα οράματα του Νέλσον Μαντέλα

Mantela01-26June2013
Του Πανίκου Παναγιώτου
Ένα κομμάτι των ατελειών της ανθρωπότητας είναι συνήθως οι ηγέτες της. Αλλά, και η κάθε εποχή έχει τα σύμβολά της, ταυτισμένα με μικρές ή μεγάλες στιγμές που οριοθετούν τη διάρκειά τους μέσα στον χρόνο.Ο Νέλσον Μαντέλα ξεχώρισε, γιατί οι ιδέες του είναι ακατανίκητες και το πνεύμα του αντανακλά τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Έγινε παγκόσμιος, γιατί άφησε μια σπάνια κληρονομιά με την αντίστασή του κατά του ρατσισμού, αλλά και για τη μετέπειτα στάση ζωής του ως «ταπεινός υπηρέτης του λαού», όπως είχε δηλώσει.
Δεν δίχασε τους ανθρώπους, αλλά τους συμφιλίωσε.
Έκανε τους μαύρους άσπρους και τους άσπρους μαύρους, διδάσκοντας την ενότητα ως πράξη δημιουργίας. Δεν έγινε σύμβολο αγωνιστή της ελευθερίας εκ του ασφαλούς, μόνο κατά την 27χρονη φυλάκισή του, αλλά κι όταν βρισκόταν στην εξουσία, χωρίς να ξεχάσει ποτέ από πού ερχόταν. Πάλεψε, πριν και μετά, ενάντια στην αδικία, την καταπίεση και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες.

Έδειξε τον δρόμο του συμβιβασμού, χωρίς να υποταχθεί. Έμεινε συνεπής σε αρχές και ιδανικά. Χρησιμοποίησε τη δύναμη του μύθου του για να συγχωρέσει και όχι για να εκδικηθεί. Στήριξε τη διακυβέρνησή του στη φιλοσοφία της αλήθειας και της ευπρέπειας. Δίδαξε τη δύναμη της δράσης, αλλά και της ειρήνης. Περιθωριοποίησε τον εγωισμό και ανέδειξε ανθρωπιστικά ζητήματα, πέρα από στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Ευαισθητοποίησε εκατομμύρια άτομα, ενισχύοντας προσπάθειες καταπολέμησης ασθενειών.

Η ελπίδα του Μαντέλα ανήκει σήμερα σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να δίνουν τις δικές τους μάχες, από διαφορετικά μέρη και μετερίζια, για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες. Όσο οι διακρίσεις, η φτώχεια και ο πόλεμος ταλανίζουν ολόκληρα έθνη, οι προσδοκίες και τα οράματα του Μαντέλα παραμένουν ανεκπλήρωτα. Για έναν κόσμο που δεν θα μετράει ο πλούτος, αλλά η γνώση. Και όπως ο ίδιος είχε πει: «ας μην αφήσουμε ποτέ τις μελλοντικές γενιές να πουν ότι η αδιαφορία, ο κυνισμός, ο εγωισμός μας στέρησαν τη δυνατότητα να φανούμε αντάξιοι των ιδανικών του ανθρωπισμού».
ΠΗΓΗ: www.philenews.com