23 Δεκεμβρίου 2013

Το πετρέλαιο της λεκάνης της Λεβαντίνης

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, σε μελέτη του το 2010, εκτίμησε ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης δυνατόν να υπάρχουν 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια εκμεταλλεύσιμου πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου, βασίζοντας την εκτίμησή του σε μελέτη των γεωλογικών δεδομένων της περιοχής. Η κοιλάδα της Λεβαντίνης εκτείνεται σε 83.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και καλύπτει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν ή ήδη επωφελούνται από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός των ζωνών εκμετάλλευσής τους.

Τόσο η Αίγυπτος, όσο και το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ήδη προχωρήσει με αδειοδοτήσεις για εξερευνήσεις, και οι δυο πρώτες χώρες εκμεταλλεύονται ήδη τους φυσικούς πόρους εντός της περιοχής τους, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επιβεβαίωσης των κοιτασμάτων του Οικοπέδου 12 σε φυσικό αέριο, με τη σοβαρή προοπτική μελλοντικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να πραγματοποιηθούν σε μεγαλύτερα βάθη για την εξερεύνηση πετρελαίου.

Στη λεκάνη της Λεβαντίνης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προσπάθειες εντοπισμού πετρελαίου - κάποιες εξ αυτών χωρίς επιτυχία. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2013, η εταιρεία Shemen Oil and Gas Resources Ltd, που δραστηριοποιείται στη γεώτρηση Yam 3 πλησίον της πόλης Ashdod του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι προχωρεί με την εξερεύνηση για πετρέλαιο στη βάση σεισμικών ερευνών, που εκτίμησαν την προοπτική ύπαρξης 120 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 1,8 τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδών φυσικού αερίου, όμως ένα μήνα αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για πετρέλαιο στη συγκεκριμένη γεώτρηση σε βάθος 5.700 μέτρων, που στοίχισε περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια.

Στην πρόσφατη ανακάλυψη κοιτάσματος στο Karish, στην αδειοδοτημένη περιοχή Alon C του Ισραήλ, βορειοανατολικά του κοιτάσματος Tamar, ανακαλύφθηκαν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου με την ανακάλυψη συμπυκνωμάτων πετρελαίου, επιπρόσθετα των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εκτιμούνται μεταξύ 1.6-2.0 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε δημοσιεύματα μάλιστα στον ισραηλινό Τύπο έγινε έντονη αναφορά στη «μυρωδιά πετρελαίου» που αφήνει το εν λόγω κοίτασμα, με τις προοπτικές να αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές και την κοινοπραξία των εταιρειών που το εξερευνούν να έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για πώληση συμπυκνώματος φυσικού αερίου από το κοίτασμα, με συγκεκριμένο διυλιστήριο στην πόλη Ashdod, σε τιμές αντίστοιχες του πετρελαίου Brent.
Οι ίδιες ή και καλύτερες προοπτικές υπάρχουν και για τη γεώτρηση Leviathan 1, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερα βάθη μεταξύ 5.800-7.200 μέτρων, όπου υπάρχει, ως εκτιμάται, 25% πιθανότητα ανακάλυψης 600 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Η πιο πάνω ανάλυση αναδεικνύει, σε γενικές γραμμές, τις προοπτικές που υπάρχουν στη λεκάνη της Λεβαντίνης, όσον αφορά στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, γεγονός που θα αλλάξει από μόνο του αρκετά δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα και σε συνάρτηση με την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου θα υποβοηθήσουν στην πλήρη ένταξη των χωρών της περιοχής στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Σε όλες των περιπτώσεων, φυσικά, απαιτείται σύνεση και αναμονή των επεξεργασμένων αποτελεσμάτων των ερευνών.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας