23 Δεκεμβρίου 2013

Τουρκία: Για αντιπερισπασμό στα σκάνδαλα έρευνες στην Κύπρο

Το «Μπάρμπαρος» έξω από τη Μεγαλόνησο - Εντείνονται οι προκλήσεις
Τουρκία: Για αντιπερισπασμό στα σκάνδαλα έρευνες στην Κύπρο
Ως αντιπερισπασμός για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία με το σκάνδαλο διαφθοράς η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, εντείνει τις προκλήσεις της στην Κύπρο. Την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν κλονίζεται από τα σκάνδαλα η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολές στο τουρκικό σεισμολογικό σκάφος «Μπάρμπαρος» να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και στα δυτικά της Κύπρου. Εδώ και 17 ημέρες το σύγχρονο αυτό σκάφος (στα εγκαίνια του οποίου παρέστη και ο κ. Ερντογάν) διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και συγκεκριμένα ανοιχτά της Αμμοχώστου. Τώρα το πλοίο κινείται βόρεια και δυτικά της Μεγαλονήσου και επιπλέον η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ έως τις 30 Ιανουαρίου.
Το «Μπάρμπαρος» συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη το «Μπράβο» και  το «Deep» και πραγματοποιούν έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ στη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες έχουν σχέση και με την παρούσα φάση στο κυπριακό και τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το γεγονός ότι στην Τουρκία έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, αυτή φαίνεται να μην έχει επηρεάζει τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της Άγκυρας, που συνδέονται με πάγιες στρατιωτικές επιδιώξεις της εις βάρος της Κύπρου. Αντίθετα, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές,  τέτοιες συνθήκες ευνοεί τις κινήσεις στρατιωτικών. αλλά και των πολιτικών. Η πολιτική κρίση μπορεί και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις ενέργειες και τις  κινήσεις τους.
Χασαπόπουλος Νίκος