30 Δεκεμβρίου 2013

Εκτόξευση ρουκετών προς το έδαφος του Ισραήλ και άμεση απάντηση με βολές πυροβολικού Εκρηκτική ατμόσφαιρα στον Λίβανο

Ανδρας του λιβανέζικου στρατού εξετάζει τα υπολείμματα μιας ρουκέτας που δεν έφθασε ποτέ στο Ισραήλ 
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στον Λίβανο
Σε έναν νέο κύκλο βίας φαίνεται να εισέρχεται ο Λίβανος και οι συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Χτες το πρωί, καθώς τα μέλη του πολιτικού Συνασπισμού της 14ης Μαρτίου (που τάσσεται κατά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ) αποχαιρετούσαν τον πρώην υπουργό της χώρας Μοχάμεντ Σατάχ, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο την Παρασκευή, ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από περιοχή του Νότιου Λιβάνου έπεσαν στο έδαφος του Ισραήλ.Αμεση υπήρξε η κινητοποίηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δεκάδων οβίδων.

Επίσης χτες, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει στη χώρα του βοήθεια ύψους 3 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, ο Σουλεϊμάν χαρακτήρισε τη δωρεά ως τη μεγαλύτερη στην Ιστορία του λιβανέζικου στρατού και προσδιόρισε πως μεγάλο τμήμα των χρημάτων θα καταλήξει στη Γαλλία για την αγορά σύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού. Ο λιβανέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χτες επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, επρόκειτο να συζητήσει το ζήτημα με τον σαουδάραβα βασιλιά. Απώτερος σκοπός αυτής της εξαιρετικά μεγάλης δωρεάς από τη σουνιτική Σαουδική Αραβία προς τον διχασμένο Λίβανο είναι ο περιορισμός της δράσης της σιιτικής Χεζμπολάχ.   

Κατά της Χεζμπολάχ έβαλαν χτες και τα μέλη του Συνασπισμού της 14ης Μαρτίου στη διάρκεια της κηδείας του Μοχάμεντ Σατάχ. Φωνάζοντας ότι «ο Θεός είναι ένας και η Χεζμπολάχ είναι εχθρός του Θεού», τα μέλη του συνασπισμού που επικρίνει το συριακό καθεστώς και την ένοπλη σιιτική οργάνωση, συνόδευσαν τον Σατάχ στην τελευταία του κατοικία. Ο πρώην υπουργός ενταφιάστηκε κοντά στον σουνίτη πολιτικό Ραφίκ Χαρίρι ο οποίος έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας το 2005. Απευθυνόμενος προς το συγκεντρωμένο πλήθος, ο πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους επικεφαλής του Συνασπισμού της 14ης Μαρτίου, Φουάντ Σινιόρα, έκανε λόγο για μια «ειρηνική, πολιτική και δημοκρατική αντίσταση» με στόχο να απαλλαχτεί η χώρα από το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.