30 Δεκεμβρίου 2013

Εκτός Τουρκίας ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν

http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2013/12/26/22987_resource/222.jpg
Της Μαρίνας Χατζηκώστα Ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη το όνομά του στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ και το πόρταλ του τουρκικού καναλιού Οντά, η εξαφάνιση του Μπιλάλ δεν είναι τυχαία.Πέρασε τα σύνορα του Βατούμ χωρίς διαβατήριο και επέστρεψε στη γη από όπου πριν από πολλές δεκαετίες, πριν ακόμη από την γέννηση του πατέρα του, είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του, με προορισμό το Ρίζε, στα βόρεια της Τουρκίας. Στο μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του και ξεσπαθώνει κατά πάντων.Η νέα πολιτική συγκέντρωση του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε στην Μερσίνα. Με τον ίδιο να αρνείται εκ νέου κάθε κατηγορία και να δείχνει ξένες δυνάμεις και συμμορίες.Και ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται, τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και το τουρκικός και ξένος τύπος, καταδικάζουν τη στάση και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης.
 Νωρίτερα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα επιβιώσει της κρίσης διαφθοράς που περιφέρεται γύρω από το Υπουργικό του, δηλώνοντας ότι όσοι προσπαθούν να τον απομακρύνουν θα αποτύχουν όπως απέτυχαν και οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι.Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο σκάνδαλο αποτελεί διεθνή συνωμοσία, κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι δεν νοιάζονται για την διαφθορά αλλά επιθυμούν να υποσκάψουν την δύναμη της Τουρκίας, η οποία έχει μεταμορφωθεί οικονομικά κάτω από την εντεκάχρονη ηγεσία του.
 
Την Παρασκευή, χιλιάδες Τούρκοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας απαιτώντας την παραίτησή του στην κεντρική Κωνσταντινούπολη.Οι ταραχές έφερναν στο νου τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 2013 μετά από σχέδια ανάπτυξης του πάρκου Γκεζί της πόλης, οι οποίες μετά διευρύνθηκαν σε παράπονο για τoν αυταρχισμό του ισλαμικών καταβολών κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του κ. Ερντογάν.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος περιοδεύει την Τουρκία για να συγκεντρώσει υποστήριξη πριν τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, αψήφησε τους κατηγορητές του στο θέμα της κράτησης για υποτιθέμενη διαφθορά των γιών τριών Υπουργών του και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
«Είπαν «Γκεζί» και έσπασαν παράθυρα. Τώρα λένε «διαφθορά» και σπάζουν παράθυρα. Αυτές οι συνομωσίες δεν θα πετύχουν», είπε ενώπιον υποστηρικτών του στην δυτική επαρχία Μανίζα.«Το ενδιαφέρον τους δεν είναι η διαφθορά, ο νόμος ή η δικαιοσύνη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να υποστεί ζημιά η δύναμη του έθνους», πρόσθεσε.