29 Νοεμβρίου 2013

H AΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ BLUE FLAG 2013 ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης / www.analystsforchange.org
Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του Ισραήλ διεξάγεται τώρα στο Ισραήλ.  Άρχισε την Κυριακή 24 Νοε. Και θα τελειώσει την Πέμπτη 28 Νοε. 2013. Τέσσερις Πολεμικές Αεροπορίες, τρεις από τις καλύτερες στον κόσμο, Η IAF [Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία],  η USAF [Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία], η Ελληνική Πολεμική μας Αεροπορία και η Ιταλική Αεροπορία, πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση στην ιστορία του Ισραήλ, με σχεδόν 100 αεροσκάφη,  όπως τονίζουν όλα τα Ισραηλινά μέσα και η ανακοίνωση των IDF (Israel Defence Forces),  διευκρινίζοντας ότι « Η άσκηση δεν σχετίζεται με το Ιράν».


ονομασία της άσκησης είναι Blue Flag 2013 και η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+.Έτσι το πρωί της Κυριακής περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στο Ισραήλ, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία απογειώθηκαν  από την αεροπορική βάση  OVDA σηματοδοτώντας την έναρξη της  γιγαντιαίας αυτής  αεροπορικής άσκησης.

Η άσκηση Blue Flag που διεξάγεται στο Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 μαχητικών αεροσκαφών, περιλαμβανομένων Tornado,  F-16 και F-15.  Οι IDF [Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις] τονίζουν ότι η άσκηση αποσκοπεί στην εξέταση των γενικών αεροπορικών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών δυνάμεων και δεν εστιάζει σε κάποια ειδική επιχειρησιακή κατάσταση. Tα σχόλια αυτά έχουν ως στόχο να τονίσουν το γεγονός ότι η άσκηση δεν σχετίζεται με κάποιο σχέδιο μελλοντικής επίθεσης στο Ιράν.

Η προετοιμασία της άσκησης  έχει ξεπεράσει  τους δώδεκα μήνες και η IAF πραγματοποιούσε καθημερινά δύο εκπαιδευτικές πτήσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα δε με τις  IDF, κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν καλύπτει το κόστος που της αναλογεί. Εκπρόσωποι από είκοσι και πλέον κράτη – περιλαμβανομένων πολλών στρατιωτικών ακολούθων και στρατιωτικών εκπροσώπων της Κύπρου και της Βουλγαρίας – παρακολουθούν την άσκηση. Να σημειωθεί δε και να τονισθεί ότι  οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Πολωνίας δεν παρευρέθησαν και δεν παρακολουθούν την άσκηση.

Η άσκηση περιλαμβάνει εκπαιδευτικές αποστολές αναγνώρισης αντιαεροπορικών πυραύλων – από RPG μέχρι τα πιο προηγμένα Α/Α συστήματα – καθώς και πυραύλων εδάφους-αέρος, ενώ προβλέπεται και η διεξαγωγή εικονικών αερομαχιών.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, τη χρήση ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που αποστέλλει δεδομένα [data] από το αεροσκάφος στις χερσαίες δυνάμεις, σε πραγματικό χρόνο (Real Time). Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματικό των IDF που εμπλέκεται στην άσκηση: «Κατά το παρελθόν, τα ξένα κράτη απέφευγαν να μοιράζονται αυτό το επίπεδο πληροφοριών που συνέλλεγαν μετά τις πτήσεις, κάτι που  αυτή τη φορά  δεν συμβαίνει και όλοι ενημερώνονται για τα πάντα».
Παράλληλα, ο ως άνω αξιωματικός δήλωσε ότι «Η IAF εκπαιδεύεται σε επιχειρήσεις με ξένες ένοπλες δυνάμεις για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αλλά η συνεκπαίδευση σε καθημερινή βάση ξεκίνησε πρόσφατα. Η συνεκπαίδευση περιλαμβάνει καθημερινές πτήσεις στην Ελλάδα. Η IAF έχει καταστεί θελκτική στις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών λόγω της τεράστιας επιχειρησιακής της εμπειρίας».

Διπλωμάτες καθώς και δημοσιογράφοι από το Ισραήλ και από τα συμμετέχοντα κράτη προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την άσκηση.Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, δήλωσε ότι «Ζούμε σε έναν σκληρό κόσμο σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια επικίνδυνη γειτονιά…Χρειάζεται τις καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις…και χρειάζεται συμμάχους».
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Πολεμική μας Αεροπορία συνεκπαιδεύεται με δύο από τις καλύτερες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου, όπως η IAF και οι USAF και θεωρείται και είναι μία από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και ικανές αεροπορικές  του κόσμου, όπως δήλωσε και ο Αμερικανός πρέσβης Νταν Σαπίρο.

Ακόμη η μη  παρακολούθηση της άσκησης από τον Τούρκο Ακόλουθο Άμυνας αποδεικνύει τις χείριστες σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, που εκτιμούμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, ευτυχώς για μας. Έχουμε τονίσει και άλλες φορές ότι η στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με σύγχρονους και εμπειρότατους στρατούς όπως οι IDF, μόνο καλό είναι για μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η στρατιωτική αυτή συνεργασία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που όπως τόνισε και Ισραηλινός αξιωματικός «η συνεκπαίδευση περιλαμβάνει καθημερινές πτήσεις προς την Ελλάδα». Και επιτέλους ας είμαστε ρεαλιστές και ας δούμε κατάματα, χωρίς προκαταλήψεις το εθνικό συμφέρον. Δείτε που ευρίσκεται γεωγραφικά η Ελλάδα, ποιοι είναι οι γείτονες, ποιες οι σχέσεις μας, ποιες οι επιδιώξεις των, πως  μας συμπεριφέρονται, ακόμη και οι ασήμαντοι στρατιωτικά, όπως τα Σκόπια και η Αλβανία και με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και την λογική, όπως τονίσαμε, πέστε μας με ποιον πρέπει να έχουμε  ισχυρή στρατιωτική συνεργασία και στρατηγική συμμαχία; Με την Αλβανία, με τα Σκόπια, με την Βουλγαρία, με την Τουρκία, με την Συρία, με τον Λίβανο, με την Αίγυπτο, με την Λιβύη, ή τέλος με το Ισραήλ; Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη, λαμβανομένων όλων των γεωστρατηγικών  δεδομένων. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ,  οι δε δυσπιστούντες, οι έχοντες εμμονές και προκαταλήψεις και γενικά οι  αντιρρησίες είναι απλώς η ηλίθιοι ή ύποπτοι, ή  άσχετοι τελικά.
Πηγές: Yedioth Ahronoth/ www.ynetnews.com
Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ