Βερολίνο: Την απογοήτευση των Τούρκων που ζουν στην Γερμανία για την απόφαση που έλαβαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για το θέμα της υπηκοότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας Κενάν Κολάτ, τονίζοντας ότι η διπλή υπηκοότητα δεν αφορά τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί εκτός Γερμανίας, αλλά έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη χώρα.Υπενθυμίζεται ότι διπλή υπηκοότητα θα προβλέπεται πλέον για όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στη Γερμανία, εάν την επιθυμούν, αντί να υποχρεούνται να διαλέξουν μεταξύ της γερμανικής και εκείνης των γονέων τους.Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κ. Κολάτ, η νέα νομοθεσία αφήνει ακάλυπτες τις προηγούμενες γενιές που γεννήθηκαν μακριά από την Γερμανία, αλλά έχουν ζήσει εδώ όλη τους τη ζωή.


«Γονείς και παππούδες έχουν κάνει πολλά για αυτή τη χώρα και, αν η νομοθεσία είχε επεκταθεί, θα σήμαινε για αυτούς μια αναγνώριση της προσφοράς τους» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας και επέρριψε ευθύνες και στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, δεν επέμειναν όσο έπρεπε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παιδιά των μεταναστών όταν φθάσουν στο 23ο έτος της ηλικίας τους πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο υπηκοότητες. Η Προγραμματική Συμφωνία απαλλάσσει πλέον από την υποχρέωση μόνον όσους έχουν γεννηθεί στην Γερμανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά την παρουσίαση, σήμερα Τετάρτη, της Προγραμματικής Συμφωνίας, τόνισε από την πλευρά της ότι η νέα ρύθμιση στέλνει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τους νέους που μεγαλώνουν στην Γερμανία.Ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του επεδίωκε μια «πιο προωθημένη» νομοθεσία, αλλά «με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σπάει ένα ταμπού ετών.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ