Στον δρόμο του Ιράκ και της Συρίας φαίνεται να βαδίζει και η "απελευθερωμένη" Λιβύη, όπου τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις του στρατού με ισλαμιστές αντάρτες στη Βεγγάζη. Μόλις τη Δευτέρα εννέα άτομα σκοτώθηκαν σε παρόμοιες οδομαχίες στο κέντρο της πόλης. Συγκρούσεις στη Βεγγάζη μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και στρατούΟι χθεσινές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Άνσαρ Αλ Σαρία έριξαν χειροβομβίδα εναντίον περιπόλου των ειδικών δυνάμεων. Η κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες με τους ισλαμιστές να έχουν στήσει τα δικά τους σημεία ελέγχου, ενώ καθημερινά σημειώνονται δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισλαμιστές, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της Άνσαρ Αλ Σαρία, συγκεντρώνονται έξω από τη Βεγγάζη και ο στρατός στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις με αυτοκινητοπομπή. Όμως λίγο αργότερα οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την περιοχή και η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην πόλη.
Δυτικές δυνάμεις, οι οποίες ανησυχούν για τη σταθερότητα στη Λιβύη, έχουν υποσχεθεί περισσότερη βοήθεια στο στρατό για να ελέγξει τους πρώην μαχητές που βοήθησαν να ανατραπεί πριν από δύο χρόνια ο Μουάμαρ Καντάφι, αλλά έκτοτε αμφισβητούν την κυβέρνηση της χώρας.