23 Νοεμβρίου 2013

ΡΩΣΟΙ, ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η Θεσσαλονίκη ξαναζεί τον κοσμοπολίτικο μύθο της

Τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, που προσέλκυσαν πολλούς τουρίστες Πόλη-προορισμός επιδιώκει να γίνει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σ' αυτό σημαντική είναι η συμβολή και της διοίκησης Μπουτάρη, η οποία από την πρώτη στιγμή έθεσε στόχους ώστε να αξιοποιήσει τα όποια πλεονεκτήματα και να προσελκύσει τουρίστες από συγκεκριμένες αγορές.Τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, που προσέλκυσαν πολλούς τουρίστες
Για να γίνει αυτό έπρεπε να αλλάξει και η ίδια η εικόνα της Θεσσαλονίκης προς τα έξω και να αποκτήσει ένα πιο εξωστρεφές, ελκυστικό, σύγχρονο και κοσμοπολίτικο πρόσωπο.Ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τέθηκε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιώντας επισκέψεις και επαφές ώστε να ανοίξουν αγορές και να προσελκυστούν τουρίστες από την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ισραήλ αλλά και χώρες των Βαλκανίων.

Μια θετική δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ του εξωτερικού έχει βγάλει τη Θεσσαλονίκη από την απομόνωση, προβάλλει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αξιοποιώντας το πλούσιο πολυπολιτισμικό της παρελθόν και συμβάλλει ώστε να γίνει η πόλη ελκυστική σε όλο και μεγαλύτερες μάζες τουριστών.

Ο υπερδιπλασιασμός των ξένων τουριστών που δεν αφορούν μόνο τους θερινούς μήνες αλλά διαχέονται και σ' ολόκληρο τον χρόνο αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα με τάσεις ανόδου, ενώ οι φορείς της πόλης με ένα σύγχρονο μάρκετινγκ επιδιώκουν το τελευταίο διάστημα τη δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας για τη Θεσσαλονίκη ως city break προορισμό.
Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου χιλιάδες Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου χιλιάδες Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ
Η Θεσσαλονίκη μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν προσανατολισμένη στον εσωτερικό τουρισμό και κυρίως στον εμπορικό, λόγω της ΔΕΘ και των εκθέσεών της.Το 2011 οι Ελληνες τουρίστες άγγιζαν το 80% ενώ οι ξένοι το 20%. Το 2012 η αναλογία Ελλήνων και ξένων τουριστών διαμορφώθηκε σε 60% και 40% αντιστοίχως και φέτος το ποσοστό των ξένων αυξήθηκε κι άλλο και εκτιμάται ότι η αναλογία θα φτάσει σύντομα το 50 - 50%.

Τα στοιχεία του οκταμήνου για το 2013 δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο των διανυκτερεύσεων των τουριστών κατά σειρά από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, όμως σημαντική αύξηση υπήρξε και από βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία, ενώ οι τακτικές σε καθημερινή βάση και ολόκληρο τον χρόνο πτήσεις προς την Ιταλία γνωστής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους φέρνουν στη Θεσσαλονίκη μεγάλο αριθμό τουριστών και από την Ιταλία.

 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται και κάποιων μεγάλων μονάδων που δεν είναι μέλη της, στο οκτάμηνο οι διανυκτερεύσεις των Ρώσων τουριστών ξεπέρασαν τις 56.295 από 33.365 πέρυσι, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 68,72%.Εξαιρετικά καλά εξελίσσονται οι αφίξεις Τούρκων με 42.598 διανυκτερεύσεις από 26.752 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (άνοδος 59,23%). Η ισραηλινή αγορά κάλυψε και πάλι μια παροδική όπως φαίνεται κάμψη, που υπήρξε κατά την περσινή περίοδο, και σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 31,22% με 38.820 φέτος έναντι 29.583 διανυκτερεύσεις πέρυσι. Οι Ιταλοί όπως προαναφέραμε παραμένουν σταθεροί με 32.936 φέτος στο οκτάμηνο έναντι 32.348 πέρυσι. Ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 30.207 διανυκτερεύσεις (άνοδος 52,99%) και Σέρβοι με 27.531 διανυκτερεύσεις. Να σημειώσουμε ακόμη ότι υπάρχει και ένας σταθερός αριθμός τουριστών από την Κύπρο με 48.331 διανυκτερεύσεις στο οκτάμηνο έναντι 46.843 πέρυσι το ίδιο διάστημα.Στην εσωτερική αγορά η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη των σχολικών εκδρομών. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασε τη Ρόδο που ήταν ο παραδοσιακός προορισμός, προσελκύοντας περισσότερους μαθητές. Πέρυσι καταγράφηκαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο 126 τέτοιες μαθητικές εκδρομές με 6.249 μαθητές, κι αυτό γιατί το Επιμελητήριο στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις και πληροφοριακό υλικό.

«Καραβάνια» από την Κωνσταντινούπολη
Η Θεσσαλονίκη γίνεται προορισμός των τουριστών από την Τουρκία ολόκληρο τον χρόνο και σ' αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και η αύξηση το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαία. Λεωφορεία με τουρίστες από την Τουρκία -τα περισσότερα από Κωνσταντινούπολη- είναι, πλέον, μια καθημερινή εικόνα.Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου τις μέρες του στην Τουρκία γιορταζόταν το «Κουρμπάν Μπαϊράμ» σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν μόνο την οικία-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ περισσότερα από 10.000 άτομα από την Τουρκία.Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και πιο συγκεκριμένα το τριήμερο 8-10 του μήνα, χιλιάδες Τούρκοι με περισσότερα από 80 λεωφορεία, έναν μεγάλο αριθμό ΙΧ αλλά και μια μισθωμένη αμαξοστοιχία ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ, κατακλύζοντας το σπίτι-μουσείο, το οποίο πρόσφατα ανακαινίσθηκε.Ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης με τις επισκέψεις του στην Τουρκία βοήθησε ώστε να ξεπεραστούν αρκετές παρεξηγήσεις, ενώ έκανε και συγκεκριμένα ανοίγματα. Επίσης έχει τοποθετηθεί θετικά στη λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Οι Εβραίοι ψάχνουν να βρουν τις ρίζες τους
Για πολλούς Ισραηλινούς και Εβραίους σε ολόκληρο τον κόσμο η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των πατεράδων και των παππούδων τους. Μόνο το 1930, 20.000 Εβραίοι μετανάστευσαν από τη Θεσσαλονίκη στην Παλαιστίνη.Στη Θεσσαλονίκη εξάλλου υπήρξε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης και έτσι η επίσκεψή τους στην πόλη δεν είναι μόνο τουρισμός. Αναζητούν τις ρίζες τους και έρχονται και για ένα προσκύνημα, όπως λέει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, η διοίκηση Μπουτάρη επιχείρησε άνοιγμα στην αγορά του Ισραήλ και βρήκε ανταπόκριση.Ο αριθμός των Ισραηλινών αυξάνεται συνεχώς και πόλο έλξης αποτελούν οι συναγωγές, το εβραϊκό μουσείο, τα εβραϊκά κτίσματα κ.ά. Ομως ο ισραηλινός λαός αγαπά ιδιαίτερα τους Ελληνες, ακούει ελληνική μουσική και θέλει να γνωρίσει τη σύγχρονη Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται ιδιαίτερα οικεία λέει ο Δ. Σαλτιέλ. Τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, στις οποίες παραβρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, που συνοδεύτηκε από μια μεγάλη πορεία στα μνημεία του μαρτυρίου. Επίσης το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο και παράγοντές του δίνουν το «παρών» τους με κάθε ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα σε λίγα χρόνια η αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ραγδαία αύξηση. Ποσοστά αύξησης της τάξης του 68,7% το 2013 σε σχέση με το 2012 είναι ιλιγγιώδη και βέβαια οι Ρώσοι έχουν πλέον τα πρωτεία από πλευράς αριθμού τουριστών και διανυκτερεύσεων και οι εκτιμήσεις είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια κούρσα ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους.

Νέο κύμα από τη Ρωσία
Οπως δήλωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Ρώσος υφυπουργός Τουρισμού Ευγένιος Πισαρέβσκι, το 2014 αναμένεται νέα αύξηση Ρώσων τουριστών. Οπως εκτίμησε, το 2014 θα έρθουν στην Ελλάδα 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες. Ο ίδιος σημείωσε πως φέτος ήρθαν στην Ελλάδα ένα εκατ. Ρώσοι τουρίστες, αν και οι εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού της χώρας μας είναι για 1,2 εκατ. Να αναφέρουμε πως ο μεγαλύτερος tour-operator στο κομμάτι του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο όμιλος Μουζενίδη, καταγράφει αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 300% μέχρι στιγμής και εκτιμά πως θα φέρει το 2014 περίπου 550.000 Ρώσους, έναντι 400.000 το 2013.
Ο κ. Πισαρέβσκι είπε ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για άλλα είδη τουρισμού, όπως ο προσκυνηματικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των ειδικών μορφών τουρισμού. Σ' ό,τι αφορά τη βίζα, τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση της βίζας για transit είσοδο για 72 ώρες για 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα.Τέλος σημείωσε πως ελπίζει ότι η ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΓΚΑΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιλάει στο «Εθνος» για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης: Πρέπει να περάσει στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων ότι ο τουρισμός μάς αφορά όλους, λέει ο Σπ. Πέγκας, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η διοίκηση του Μπουτάρη προσπάθησε να υπάρξει πολιτική τουρισμού. Ετσι δόθηκε έμφαση στη στοχευμένη προσέγγιση αγορών, όπως της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ και των βαλκανικών χωρών, και τώρα αυτή επεκτείνεται και σε άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη του χθες η πόλη ήταν έτσι φτιαγμένη σαν να μην περίμενε κανέναν, όπως λέει.
Η προβολή της πόλης στο εξωτερικό γίνεται με ταξίδια ενημέρωσης, επισκέψεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, εκδηλώσεις, ενώ ο δήμος έχει προχωρήσει σε δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών (ρωσικών κ.λπ.), άνοιγμα των μνημείων, δημιουργία των locals (εθελοντών) για τη διευκόλυνση των τουριστών, το φεστιβάλ γαστρονομίας για το οποίο έχουν δημιουργηθεί ειδικά πακέτα.Επίσης για δεύτερη χρονιά φέτος λειτούργησε ένα τουριστικό περίπτερο Info-kiosk στην πλατεία Αριστοτέλους, από το οποίο πέρασαν χιλιάδες τουρίστες. Δεν παραλείπει όμως να επισημάνει την έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το εξωτερικό, την ίδια ώρα που πληθαίνει το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών για νέες συνδέσεις, την έλλειψη youth hostels αλλά και τα εμπόδια που βάζουν κάποιοι στην προσπάθεια να δημιουργηθούν καινούργια προϊόντα στην πόλη, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια B-B κ.ά.
ΕΘΝΟΣ