23 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: Μοντέλο Βατικανού στο Κυπριακό - Παναγης Γαλιατσατος

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTgugkED37PaFuvg3R0MCOKxaODOMA-pkvtncPjaGLOp9bhamj8ig
Την άμεση εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού πρότεινε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε αναφορά σε «μία Κύπρο», λέγοντας ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της προσπάθειας που θα καταβληθεί. Σε δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη -ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία- ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν μέρος στο τραπέζι των συνομιλιών και να παραμείνουν σε αυτό μέχρι την τελική λύση:«Ως Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία να λάβουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια και να λύσουμε το πρόβλημα, το οποίο παραμένει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Προτείνω να συνεχίσουμε τις εργασίες μας μέχρι την εύρεση της λύσης», είπε. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν πρότεινε την εφαρμογή του μοντέλου, που εφαρμόζει το Βατικανό στην εκλογή του νέου Πάπα ως διέξοδο για την άμεση επίλυση του προβλήματος, ζήτησε δηλαδή από τον γενικό γραμματέα να κλειστούν οι διαπραγματευτές σε μια αίθουσα και να μη βγουν από εκεί αν δεν υπάρξει λύση.

Εν όψει της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερόγλου, τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε -εμμέσως πλην σαφώς- από τη Λευκωσία να υποχωρήσει από την απαίτησή της να περιγράφεται ο χαρακτήρας της λύσης στο κοινό ανακοινωθέν: «Για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ειλικρίνεια και να αφήσουμε τις προϋποθέσεις έξω από την πόρτα», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Θέμα ουσίας» Αυτό πάντως δεν είναι διατεθειμένη να το αποδεχτεί η η Λευκωσία. Μάλιστα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος «δεν είναι διαδικαστικό αλλά θέμα ουσίας».Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την άτυπη συνάντηση της Δευτέρας, ενώ σημείωσε ότι «ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του κ. Αναστασιάδη, με στόχο να τερματιστεί το αδιέξοδο για κοινό ανακοινωθέν και να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».Προσεκτικός απέναντι στη συνάντηση αυτή εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχε από τον κ. Μαυρογιάννη δεν προκύπτει το ενδεχόμενο η συνάντηση να παρακάμψει το όποιο κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Ερντογάν που συνοδεύεται στην επίσημη επίσκεψη από πέντε υπουργούς είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται η κρίση στη Συρία και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει να φτάσουν στο ύψος των 100 δισ. δολαρίων το 2020 από τα 35 που βρίσκονται σήμερα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/11/2013_540878