23 Νοεμβρίου 2013

Χαμός στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν

Gullen01-19august2013
Μετά τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi, ο Recep Tayyip Erdogan γίνεται αιτία για τη δημιουργία μεγαλύτερης πόλωσης, με διαφωνίες να λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κόμματός του εξαιτίας του κοινωνικού του συντηρητισμού, αλλά και στον ευρύτερο συνασπισμό και μηχανισμό που τον υποστήριζε.Αυτό γράφει ο Daniel Dombey, ανταποκριτής της FINANCIAL TIMES στην Κωνσταντινούπολη σε κείμενο με τίτλο “Splits among Turkey’s Islamists could Prove Erdogan’s undoing”.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη ρήξη  με το κίνημα του Fethullah Gulen, που στο παρελθόν του παρείχε ουσιαστική στήριξη, εξαιτίας της απόφασής του να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία του κινήματος.

Οι υποστηρικτές του Gulen κατηγορούν τον Erdogan ως εριστικό και δεν κρύβουν την επιθυμία τους να αναλάβει ο Abdullah Gul την πρωθυπουργία, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης μιλούν για πρόκληση εναντίον της πρωθυπουργικής εξουσίας και εν γένει οι μεν κατηγορούν τους δε για απόπειρα ενίσχυσης της δύναμής τους.Μια οριστική ρήξη με τους οπαδούς του Gulen μπορεί ωστόσο να δυσχεράνει τις πιθανότητες του Erdogan να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους ή/και να μειώσει το κύρος του σε περίπτωση που καταφέρει να ανέλθει στον προεδρικό θώκο. Ο κος Erdogan δεν κατόρθωσε να αλλάξει το Σύνταγμα, προκειμένου να δημιουργήσει μια παντοδύναμη προεδρία για τον εαυτό του. Θα βασιστεί στο κύρος και την εντολή των ψηφοφόρων του, καθώς και σε ένα ημι-ενεργό νομοθετικό πλαίσιο στην προσπάθειά του να προεδρεύσει.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του εξακολουθεί να έχει την ίδια απήχηση όπως στις εκλογές του 2011, όσοι δεν τον ψήφισαν ωστόσο είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι από ό,τι στο παρελθόν. Το διάστημα πριν τις εκλογές του ερχόμενου Καλοκαιριού συνιστά την πραγματική δοκιμασία: θα μπορέσει ο ΠΘ να κάνει μια συμφωνία με του παλιούς του συμμάχους πριν τις εκλογές, θα τους καθυποτάξει ή οι διαφωνίες τους θα σταθούν αιτία της αρχής του τέλους για τον Recep Tayyip Erdogan.
http://www.ft.com/cms/s/0/090efb04-52b6-11e3-8586-00144feabdc0.html