09 Οκτωβρίου 2013

Ένα βήμα πριν την επανέναρξη των συγκρούσεων η Τουρκία Προς κατάρρευση οι συνομιλίες για την τελική επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος

Του Νίκου ΣτέλγιαΜε πολύ κρίσιμες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η Τουρκία, λίγους μόλις μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το κουρδικό κίνημα στέλνει το μήνυμα ότι οι συνομιλίες με το τουρκικό κράτος για την τελική επίλυση του Κουρδικού Προβλήματος οδεύουν προς κατάρρευση.
Τις προηγούμενες ώρες, η στρατιωτική ηγεσία και ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού κινήματος έστειλαν αυστηρές προειδοποιήσεις στην τουρκική κοινωνία και στην Άγκυρα. Σε ανακοίνωση της, η στρατιωτική ηγεσία του κινήματος επανέλαβε ότι η απόσυρση των Κούρδων ανταρτών έχει διακοπεί.

Παράλληλα, το κίνημα ξεκαθάρισε ότι το νέο πακέτο του εκδημοκρατισμού της τουρκικής κυβέρνησης δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση την κουρδική πλευρά. Ο στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος, Μουράτ Καράγιλαν διευκρίνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει ένα μεγάλο ρίσκο με το εν λόγω πακέτο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.Χθες, στα πλαίσια της συνάντησης με τον αδελφό του στην φυλακή του νησιού του Ίμραλι, ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν δήλωσε ότι το νέο πακέτο της τουρκικής κυβέρνησης δεν φέρει καμία σχέση με τις συνομιλίες για την εύρεση λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα. Ο κ. Οτζαλάν δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «Στην παρούσα φάση δεν έχω να προσφέρω κάτι στις συνομιλίες». Ο κ. Οτζαλάν θα προβεί σε αναλυτική δήλωσε τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Σελαχαττίν Ντεμίρτας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Μιλώντας στα πλαίσια μιας έκτακτης δημοσιογραφικής συνέντευξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ), ο κ. Ντεμίρτας ξεκαθάρισε ότι το πακέτο της κυβέρνησης Ερντογάν δεν φέρνει λύσεις σε κανένα από τα προβλήματα των Κούρδων. «Εμείς οι Κούρδοι πληρώνουμε φόρους για να διδάσκονται οι Τούρκοι μαθητές της μητρικής γλώσσα τους; Για ποιο λόγο οι Τούρκοι αρνούνται αυτό το δικαίωμα στους Κούρδους», ερωτήθηκε ο κ. Ντεμίρτας. 
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη