09 Οκτωβρίου 2013

Νέα βαριοπούλα στον τουρκικό στρατό Επικύρωση φυλάκισης των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων


Νίκος ΣτέλγιαςΤο πρωί της Τετάρτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε την απόφαση περί φυλάκισης των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο «Βαριοπούλα». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση περί φυλάκισης των 139 στρατηγών. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους 88 στρατηγούς, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης «Βαριοπούλα», οι δικαστές μείωσαν τις ποινές και άνοιξαν τον δρόμο για την αποφυλάκιση κάποιων στρατηγών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, όπως οι Τσετίν Ντογάν, Οζντέν Ορνέκ, Χαλίλ Ιμπραχίμ Φιρτίνα, Αμντουλλάχ Γαβρέμογλου, Μπιλγκίν Μπαλάνλι, Ντενίζ Τζόρα και Ενγκίν Αλάν θα παραμείνουν στις φυλακές για 18 ή 20 χρόνια.
Οι οικογένειες και οι δικηγόροι των φυλακισθέντων εκφράζουν έντονη αντίδραση σχετικά με την νέα εξέλιξη. Σύμφωνα με την άποψη τους, διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες των δικαστών και των εισαγγελέων έρχονται να επισκιάσουν την νομική διάσταση της όλης υπόθεσης.
 

Σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας, από τώρα και στο εξής, οι φυλακισμένοι στρατηγοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το τοπικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την επανεξέταση της όλης υπόθεσης. Σε περίπτωση που το τοπικό δικαστήριο δεν αποδεχθεί αυτό το αίτημα, οι στρατηγοί θα απευθυνθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Εφόσον εξαντληθούν όλα τα εγχώρια νομικά μέσα, οι στρατηγοί θα έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές, πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, με την οποία η τουρκική κοινωνία γυρνά σελίδα και θέτει τέλος στην περίοδο των πραξικοπημάτων, η οποία εγκαινιάστηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη