27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αποκλεισμός της Γάζας άλλαξε σημαία

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Παλαιστινιακή Λωρίδα αυτή τη φορά δεν αποκλείεται από το Ισραήλ από γη, αέρα και θάλασσα, αλλά από την Αίγυπτο που θέλει έτσι να πιέσει τη Χαμάς
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την αποκλεισμένη Γάζα, όμως για πρώτη φορά, δεν είναι το Ισραήλ που πιέζει την ηγεσία της Χαμάς για πολιτικούς λόγους, με θύματα τον πολύπαθο πληθυσμό της μεγάλης παλαιστινιακής «φυλακής». Είναι η Αίγυπτος και το νέο της καθεστώς, που πρωτοστατεί στον αποκλεισμό της Γάζας, από στεριά, αέρα και θάλασσα.
Το Κάιρο αρχίζει την κατασκευή ζώνης ασφαλείας πλάτους 500 μέτρων και μήκους 10 χιλιομέτρων, από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, ώστε να εφαρμοστεί απολύτως ο έλεγχος της διέλευσης ανθρώπων και αγαθών. Παράλληλα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την καταστροφή των τούνελ που ενώνουν την αιγυπτιακή με την παλαιστινιακή πλευρά, προκαλώντας ασφυξία στην τοπική οικονομία, η οποία ήδη δείχνει σημάδια ελλείψεων σε βασικά αγαθά, οικοδομικά υλικά και φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι, έχουν καταστραφεί -με εκρηκτικά, ή με παροχέτευση νερού και σε ορισμένες περιπτώσεις με βοθρολύματα- 240 κύρια και δευτερεύοντα τούνελ, που αποτελούν το 70% του συνόλου των υπόγειων διαδρομών.

Οι στρατηγοί πιέζουν τη Χαμάς να σταματήσει την υποστήριξή της προς την εκτός νόμου πλέον Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την οποία έχει στενή ιδεολογική και πολιτική συνάφεια, και κατηγορούν την παλαιστινιακή οργάνωση πως μέσα από τα τούνελ, επιτρέπει στα μέλη της Αδελφότητας, σε σαλαφιστές και άλλους ένοπλους ισλαμιστές να διέρχονται παράνομα προς το Σινά, όπου έχει ξεσπάσει ισλαμικό αντάρτικο κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Ομως, με τις ενέργειες αυτές, καταδικάζουν σε πλήρη εξαθλίωση και ανέχεια το σύνολο του παλαιστινιακού πληθυσμού της Λωρίδας, πάνω από 1,7 εκατ. ανθρώπους, μια ανάλγητη τακτική που πρώτο εφάρμοσε το Ισραήλ.

Το πιο σκληρό εμπάργκο
 Είναι δε ακόμη πιο σκληρός αυτός ο νέος αποκλεισμός, όχι μόνο γιατί εφαρμόζεται από Αραβες κατά Παλαιστινίων, αλλά και γιατί το Ισραήλ έχει τον τελευταίο καιρό επιτρέψει τη νόμιμη μεταφορά περισσότερων αγαθών προς τη Γάζα, με τον Ισραηλινό διοικητή του νότιου τομέα, στρατηγό Σάμι Τούργκεμαν, να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο «Channel-2» πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να συνεχίσει η Χαμάς να ελέγχει τη Γάζα, καθώς είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλει και να εγγυηθεί την τήρηση της εκεχειρίας που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο αιγυπτιακός αποκλεισμός δεν έμεινε μόνο στα τούνελ, αλλά προχώρησε και στη θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα αιγυπτιακό στρατοδικείο καταδίκασε σε έναν χρόνο φυλάκιση πέντε Παλαιστίνιους ψαράδες για παράνομη αλιεία στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, ενώ το αιγυπτιακό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά δύο άλλων ψαράδων, κατάσχεσαν το ψαροκάικο και χτύπησαν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον ανήλικο γιο του και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στην Αίγυπτο. Σε άλλο επεισόδιο, οι Αιγύπτιοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους πρόσφυγες που προσπαθούσαν με καΐκι να διαφύγουν από τη Γάζα με κατεύθυνση την Ευρώπη.