27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Καχεκτική Ελληνική Δημοκρατία

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTET3Qckazv6BezNuUuh5Ilo3ir8nZQuMnl9pG_nFoVhdK7fnRv8QΗ τελευταία στιγμή της Δημοκρατίας:να άρθρο που πρέπει να διαβαστεί σε βάθος από όλους τους Έλληνες Υπάρχει ένα τεράστιο ιστορικό κενό από το 88π.χ. μέχρι το 1974 ικανό να προκαλεί εσφαλμένες εκτιμήσεις και εξίσου ικανό στο να δίνει μια επιφανειακή διάσταση στα κακώς κείμενα του σημερινού μας πολιτικού συστήματος.Φυσικά καταλαβαίνω πως σε ένα κείμενο μικρής έκτασης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι χρονικές περίοδοι όμως αν δεν επισημάνεις τα γενεσιουργά αίτια της σημερινής πολυεπίπεδης κρίσης δεν μπορείς να διασφαλίσεις κα ιασφαλή δίοδο για την έξοδο απο την κρίση.Υπάρχει μια συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ του Ελληνα της Δύσης του Ελληνα της Ανατολής και του Ελληνα της Αρχαίας Ελλάδας.Η Συγκρουσιακή αυτή κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε απο την εκάστοτε Αυτοκρατορία (Ρωμαική ,Βυζαντινή, Οθωμανική) αντί  να λειτουργήσει με όρους σύνθεσης ώστε να  παράγει ένα μόρφωμα που να φέρει σε αρμονία τον Έλληνα Πολίτη με τον φυσικό του χώρο, λειτουργήσει με όρους αποκλεισμού και προκάλεσε την παραγωγής ενός μορφώματος εκτρωματικού



Ο Φατριασμός αποτελεί την βάση του πολιτικού μας συστήματος.Το Μωρα
ϊτικόν σύστημα στο διάβα του χρόνου μεταλλάσσεται σε Μακεδονικό, σε Ηπειρωτικό , σε Κρητικό και ούτω το καθε εξής. Ο εμφύλιος του 1923 αποτελεί και το επιστέγασμα αυτής της λογικής , κληροδότημα του φόβου που διακατείχε την  εκάστοτε πόλης- κράτος απέναντι στην ισχύ της αλλης.

 Η Ανεξαρτησία της Ελλάδος αποτέλεσε προϊόν σύζευξης γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων γιατί απουσίαζε παντελώς απο τον Ελλαδικό χώρο ό όρος Αστική Τάξη με Εθνική Συνείδηση.Το γεγονός αυτός καθόρισε και τον χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους ως προτεκτοράτο και την υπανάπτυξη του αποκορύφωμα της οποίας αποτέλεσε ένα μοντέλο ανάπτυξης παρωχημένο. Η Βασιλεία αποτέλεσε προϊόν ξένης παρέμβασης ως θεσμός σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις. Το παλάτι πάντα λειτουργούσε σε βάρος της εσωτερικής δημοκρατίας και πάντα ταυτίζονταν με ξένες παρεμβάσεις.

Η Μεγάλη ιδέα επέφερε διχασμό τόσο στην πραγμάτωση της ΄σοο και στα αποτελέσματα της.Η Παρουσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού προκάλεσε νέες εσωτερικές αντιπαλότητες στα όρια ενος ιδιότυπου Εμφυλίου. Η Αδυναμία της πολιτικής ελίτ της Δεξιάς να ελέγξει την κατάσταση επέφερε το μεταξικό καθεστώς ως λύση.Έκτοτε τα γεγονότα είανι γνωστά, Καχεκτική Δημοκρατία, Σύνταγμα-Παρασύνταγμα,Κράτος Παρακράτος, Εκλογικός Νόμος καλπονοοθευττικός, ξένες παρεμβάσεις για την αλλοίωση της Λαϊκής Εντολής, απουσία Πολιτικής σκέψης αυθύπαρκτης και όχι προϊόν άκριτης εισαγωγής ξένων στοιχείων. 

Ως κατέθεσε και ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι χρέος μας να παλέψουμε για το ρωμέικο. Ας είναι άνιση η μάχη, ας είναι και απο χέρι χαμένη. Ομως για να δοθεί μια μάχη πρέπει να ξέρουμε και τον αντίπαλο και ο αντίπαλος δεν είναι κάποιος στην σφαίρα του άπειρου, είναι υπαρκτός φέρει χαρακτηριστικά  που αποτελούν προϊόν βαθιάς ιστορικής διεργασίας, που έχουν συγκροτηθεί σε δομές .

Η μη καταγραφή της ιστορικής διεργασίας με τρόπο αντικειμενικό και σφαιρικό προκαλεί την γενίκευση του  "Οταν εμείς οι Πολίτες ανακτήσουμε την πολιτική εξουσία της χώρας μας και επαναφέρουμε τη Δημοκρατία".Θα συμφωνήσω μαζί σας ως πρός τον Πολιτικό Πολιτισμό που πρέπει να μας διακρίνει και αποτελεί βασικό εφόδιο στην πορεία για την εκπλήρωση της Ιστορικής αποστολής του Ελληνισμού