23 Αυγούστου 2013

Οι μεταλλάξεις μιας μνήμης ιστορικής

Μην μπερδεύεστε, και οι τρεις φωτογραφίες το ίδιο μνημείο στη Σόφια δείχνουν: αυτό που φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν των Σοβιετικών στρατιωτών για τη νίκη τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρώτη τραβήχτηκε στις 21 Αυγούστου 2013 και το ροζ χρώμα χρησιμοποιήθηκε ως διαμαρτυρία για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Συνοδευόταν, μάλιστα, και από μια φράση γραμμένη στα βουλγαρικά και τα τσέχικα: «Η Βουλγαρία ζητάει συγγνώμη» για τη συμμετοχή της στα στρατεύματα του Συμφώνου Βαρσοβίας που εισέβαλαν στην Πράγα. Στη δεύτερη (στις 17 Ιουνίου 2011), οι στρατιώτες έχουν μεταλλαχθεί σε Αμερικανούς υπερήρωες, με την προσθήκη του Αγίου Βασίλη και του Ronald McDonald, της μασκότ της γιγάντιας αλυσίδας fast-food. Η τρίτη ήταν στο μεσοδιάστημα, στις 15 Μαρτίου 2012, όταν το μνημείο είχε καθαριστεί, απ' ό,τι φαίνεται προσωρινά.

Τα κατάλοιπα της σοσιαλιστικής περιόδου της βαλκανικής χώρας πονοκεφαλιάζουν τους κυβερνώντες, μια που η λύση δεν είναι καθόλου προφανής: τα διατηρούν, ως κομμάτια της Ιστορίας τους, ή τα καταστρέφουν, ως προκλητικά σύμβολα μιας εποχής που θέλουν να ξεχαστεί;
Αλλη λύση έδωσαν οι αρχές της Ουγγαρίας: μάζεψαν ό,τι γλυπτό σοσιαλιστικού ρεαλισμού είχε διασωθεί (ακόμα και τις περίφημες μπότες του Στάλιν) και δημιούργησαν λίγο έξω από τη Βουδαπέστη ένα πάρκο μνήμης για νοσταλγούς αλλά και ιστορικούς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=381421