26 Ιουλίου 2013

Δυο δεκαετίες διπλωματίας της πΓΔΜ

photo Η πΓΔΜ εόρτασε την 20η επέτειο από τη λειτουργία των πρώτων διπλωματικών γραφείων της στην Τουρκία και στη Σλοβενία εν μέσω επαίνων ότι η χώρα έχει σημειώσει αμέτρητες νίκες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ανέφεραν ειδικοί.Η διπλωματία της πΓΔΜ έχει επιτύχει πολλά με ελάχιστους πόρους και υπό δύσκολες συνθήκες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, σε μία εποχή όπου οι σχέσεις στην πΓΔΜ δεν είχαν οριστεί ξεκάθαρα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Μιλοσόσκι, πρώην υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ.

"Κατάφερε να εδραιώσει την πΓΔΜ στη διεθνή σκηνή", δήλωσε ο Μιλοσόσκι στους SETimes.
Αν και η πΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, τα διπλωματικά σώματά της τής επέτρεψαν να παραμείνει εταίρος στη διεθνή σκηνή.Ο Μιλοσόσκι ανέφερε πως δυο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες είναι η επίτευξη απελευθέρωσης βίζα της ΕΕ και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2001 ότι η Ελλάδα έκανε λάθος που εμπόδισε την προσπάθεια ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ."Η απελευθέρωση βίζα σχετικά με τη μετακίνηση ατόμων και αγαθών έφερε την πΓΔΜ στο ίδιο επίπεδο με τα κράτη-μέλη της Ένωσης", δήλωσε ο Μιλοσόσκι.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Η διπλωματία της πΓΔΜ αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο οικονομικών, προσωπικού και τεχνικών ζητημάτων, σύμφωνα με το Ρίστο Νικόβσκι, πρώην πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο."Στην αρχή, όταν δεν είχαμε δικά μας γραφεία εκπροσώπησης, νοικιάζαμε πρεσβείες", δήλωσε ο Νικόβσκι στους SETimes."Είχαμε ελάχιστους πόρους και προσωπικό, ενώ οι πρεσβείες μας κάλυπταν μεγάλες περιοχές. Η πρεσβεία στη Σλοβενία κάλυπτε το σύνολο της μέσης Ευρώπης. Τώρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη", δήλωσε ο Ντίμιταρ Μίρτσεφ, πρεσβευτής στη Σλοβενία, στους SETimes.

Από τότε, η πΓΔΜ έχει λειτουργήσει 53 διπλωματικά γραφεία στο εξωτερικό και έχει πλέον ανακοινώσει τη λειτουργία πρεσβειών σε Βραζιλία και Ιαπωνία. Έχει θεσπίσει διπλωματικές σχέσεις με 150 χώρες.Ο Μίρτσεφ ανέφερε πως η πΓΔΜ κτίζει μία επαγγελματική διπλωματική υπηρεσία η οποία πλέον λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο περί Εξωτερικών Υποθέσεων και τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της χώρας.Πρόσφατα, η πΓΔΜ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να εφαρμόσει έργο με στόχο την αύξηση των ικανοτήτων και της ποιότητας της διπλωματικής υπηρεσίας.Το έργο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σε σύγχρονες διεθνείς πολιτικές, διαπραγματεύσεις και επικοινωνία με διπλωμάτες του ΗΒ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ διοργανώνει επίσης πρόγραμμα για πρώην διπλωμάτες και ειδικούς της πΓΔΜ, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε νεότερους διπλωμάτες της πΓΔΜ.Ωστόσο, διπλωμάτες ανέφεραν πως η πΓΔΜ ενήργησε σωστά δίνοντας περισσότερη προσοχή στην οικονομική πτυχή της διπλωματίας.

"Με τη διπλωματία να ασχολείται με διμερή πολιτικά ζητήματα, ένα οικονομικό σχέδιο έχει αρχίσει αργά-αργά να αυξάνει το εμπόριο και τις εξαγωγές της πΓΔΜ, καθώς και να προσελκύει ξένες επενδύσεις", δήλωσε ο Μιλοσόσκι.Συνεπώς, η πΓΔΜ διοργάνωσε ομάδα οικονομικών διαφημιστών σε βασικές πρωτεύουσες του κόσμου."Αξίζουν συγχαρητήρια που δώσανε προσοχή στην οικονομική διάσταση, το οποίο θα αποτελέσει μόνιμη επιτυχία για τη διπλωματία μας. Η θέσπιση οικονομικών διαφημιστών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετική κίνηση", δήλωσε ο Νικόβσκι.Πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες της πΓΔΜ στον διπλωματικό τομέα; Μοιραστείτε την άποψή σας στον χώρο των σχολίων.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.