Στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό
μουσουλμάνων τουλάχιστον ένας κάθε μέρα πέφτει θύμα ρατσισμού σύμφωνα με
το αρμόδιο Παρατηρητήριο
Η ισλαμοφοβία εξαπλώνεται
στη Γαλλία, την ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μουσουλμάνων.
Επιθέσεις εναντίον τζαμιών, Αράβων και γυναικών που φορούν μαντίλα καθώς
και μια γενικότερη καθιέρωση του ρατσιστικού λόγου δείχνουν ότι, μετά
την Ελλάδα που μέχρι πρότινος κρατούσε τα πρωτεία στις ρατσιστικές
επιθέσεις στην Ευρώπη, παίρνει σειρά η Γαλλία.Σύμφωνα με το γαλλικό Παρατηρητήριο Κατά της Ισλαμοφοβίας, που έδωσε την
Τετάρτη στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του, στη Γαλλία υπάρχει πλέον
τουλάχιστον ένα θύμα ισλαμοφοβίας την ημέρα. Ο πρόεδρος του
Παρατηρητηρίου, Αμπντάλα Ζεκρί, τόνισε ότι τους πρώτους
έξι μήνες του 2013 καταγράφηκαν επισήμως 108 πράξεις ισλαμοφοβίας - από
ξυλοδαρμούς ως εμπρησμούς - ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν
καταγραφεί 80, δηλαδή φέτος αυξήθηκαν κατά 41,2%. Οσο για τον
ισλαμοφοβικό λόγο - απειλές και χειρονομίες -, από 63 περιστατικά το
πρώτο εξάμηνο του 2012 περάσαμε φέτος στα 84, ήτοι αύξηση 33,3%.
«Βρωμοάραβες. Μισώ τη θρησκεία σας. Είστε μια παλιοράτσα. Κι εσείς οι μουσουλμάνες είστε άχρηστες. Γουρούνια!». Με αυτά τα λόγια γάλλος ρατσιστής επιτέθηκε πρόσφατα σε τρεις μουσουλμάνες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο - μια μάνα με τις δύο της κόρες, τη μία ανήλικη 15 ετών -, τις έβγαλε διά της βίας από το όχημα και τις ξυλοκόπησε.
Τον περασμένο Οκτώβριο στην Αμιέν, πόλη της Βόρειας Γαλλίας, μια οικογένεια μουσουλμάνων βρήκε ένα κεφάλι αγριογούρουνου (!) στο καροτσάκι του μωρού της.
«Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι μεγαλύτερος διότι πολλοί δεν καταγγέλλουν τις πράξεις βίας ή τις απειλές» δήλωσε ο Ζεκρί. «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο: από τις αρχές Ιουλίου αυξήθηκαν στη Γαλλία οι επιθέσεις εναντίον γυναικών που φορούν μαντίλα αλλά έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο».
Στη Γαλλία απαγορεύτηκε το 2011 - επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί - να κυκλοφορούν δημοσίως γυναίκες με καλυμμένο πρόσωπο με νικάμπ ή μπούρκα. Η μαντίλα δεν απαγορεύεται.
Η έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρει ότι από το 2005 η ισλαμοφοβία έχει σημειώσει έκρηξη στη Γαλλία: «Μέσα σε επτά χρόνια εννιαπλασιάστηκαν οι πράξεις ισλαμοφοβίας». Επιπλέον, «νομιμοποιούνται» όλο και περισσότερο εκφράσεις που παρουσιάζουν τους μουσουλμάνους ως «διαφορετικούς», που «δεν σέβονται την κοσμικότητα» του γαλλικού κράτους και «απειλούν την ταυτότητα των Γάλλων». Με άλλα λόγια, οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται σαν απειλή απλώς και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι.
Μια άλλη πτυχή του φαινομένου είναι η περιθωριοποίηση των γυναικών που φορούν τη (νόμιμη) μαντίλα στους χώρους του ιδιωτικού τομέα.
Εστιατόρια, σχολές οδηγών, γυμναστήρια αλλά και ιατρεία και ιδιωτικά κέντρα μαθημάτων απαγορεύουν την είσοδο σε όσες φορούν μαντίλα. Η έκθεση αναφέρει ότι μουσουλμάνα που ζήτησε τον λόγο γιατί της απαγόρευσαν την είσοδο σε εστιατόριο λόγω μαντίλας, έλαβε την απάντηση ότι θα της την απαγόρευαν ακόμη και αν φορούσε κίπα (το εβραϊκό καπέλο).
«Το πέρασμα στην ισλαμοφοβική συμπεριφορά πραγματοποιείται με πολύ άνετο τρόπο» σημειώνει η έκθεση.
Συνολικά το 2012 το Παρατηρητήριο κατέγραψε 469 πράξεις
ισλαμοφοβίας εναντίον προσώπων ή ιδρυμάτων - έναντι 298 το 2011 και 188
το 2010. Πέρσι μπήκαν στο στόχαστρο ισλαμόφοβων 40 τζαμιά, αριθμός που
ισοδυναμεί με 95% αύξηση σε σχέση με το 2011.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει αυτή τη «σύγκρουση των πολιτισμών», ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τίθεται εκτός νόμου η Oeuvre Francaise, η παλαιότερη εν ενεργεία ακροδεξιά οργάνωση στη Γαλλία (ιδρύθηκε το 1968), καθώς και η Jeunesses Nationalistes, το παρακλάδι της για τη νεολαία. Οι δύο αυτές οργανώσεις, πρόσθεσε ο Βαλς, «διαδίδουν το μίσος και τη βία». Η απαγόρευσή τους βασίστηκε σε νόμο του 1936 σχετικά με τις πολιτοφυλακές.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το ότι «όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται για να προειδοποιήσουν ότι αν η αστυνομία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις γυναίκες που φορούν μαντίλα, θα αναλάβουν την προστασία τους οι οικείοι τους» - όπερ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες ταραχές και συγκρούσεις στα προάστια των γαλλικών πόλεων (όπου ζουν οι περισσότεροι μετανάστες).
Μια ακόμη απόδειξη του «πολέμου» που ξεσπάει στη Γαλλία δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τραπ, νοτιοδυτικό προάστιο του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν σοβαρές ταραχές όταν ένας αστυνομικός ζήτησε να ελέγξει τα στοιχεία γυναίκας που είχε καλυμμένο το πρόσωπό της με νικάμπ (τη μουσουλμανική «καλύπτρα» μαλλιών και προσώπου που αφήνει μόνο μια σχισμή για τα μάτια) και του επιτέθηκε ο σύζυγός της. Ο απολογισμός των διήμερων συγκρούσεων που ακολούθησαν ήταν εμπρησμοί αυτοκινήτων, καταστροφή περιουσιών και ο τραυματισμός ενός 14χρονου.