01 Ιουνίου 2013

Ο κίνδυνος της μαζικής απεργίας των ψηφοφόρων

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRr5kmNnsluvLHAFdO-5PJxlrxDlUl-PWzYJatNemV_plvO3EbzwΤσουκνίδας Λάμπρος Τρεις μήνες αφότου το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Beppe Grillo κατάφερνε να "δικτυώσει πολίτες που αγωνιούν για την ανάκτηση του ρόλου της πολιτικής έναντι της αγοράς και την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών" (*), πατώντας πάνω στο κενό και την απογοήτευση που άφηνε στους ψηφοφόρους της η ιταλική Κεντροαριστερά και Αριστερά, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ήρθαν να στείλουν ένα μήνυμα η σημασία του οποίου υπερβαίνει τα όρια της ιταλικής χερσονήσου. Μπορεί ο ίδιος ο Grillo να έσπευσε να "βρίσει το κοινό", τους ψηφοφόρους, εκτιμώντας ότι "ήταν η ψήφος της χειρότερης Ιταλίας", αλλά οι αριθμοί είναι ανηλεείς και δείχνουν κάτι βαθύτερο από αυτό που αναγνώρισε με τον δικό του τρόπο ο επικεφαλής των grillini στη Γερουσία δηλώνοντας: "όσοι μας ψήφισαν για να συνεργαστούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα, έκαναν λάθος".

Τι δείχνουν οι αριθμοί; Κατ' αρχήν ότι το "τσουνάμι" του Φεβρουαρίου παραμένει, αλλά αντί να εκφραστεί από το Κίνημα του Grillo, στράφηκε μαζικά στην αποχή. Χαρακτηριστικα, στη Ρώμη ένας στους δυο δεν πήγε στις κάλπες. Ακόμα πιο ενδεικτικά, το 40% όσων είχαν ψηφίσει Grillo προ τριμήνου, αυτή τη φορά απείχε καθηλώνοντας στο 12,4 % τον υποψήφιο του M5S. Έτσι, παρά την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ψήφων, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που -διόλου συμπτωματικά- είχε κερδίσει τις προκριματικές κόντρα στις επιλογές της ηγεσίας, έφτασε το 42,6% έναντι 30,3% του παλιού στελέχους του φασιστικού Κοινωνικού Κινήματος που είχε κερδίσει τη δημαρχία εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές έριδες της ευρύτερης Αριστεράς, που στις προηγούμενες εκλογές έδωσε τη νίκη στην παράταξη στην Περιφέρεια, ενώ διά της αποχής έχασε τον δήμο.

Ακόμα πιο ενδεικτικό το παράδειγμα της Σιένα, πόλης που είδε την Κεντροαριστερά πρωταγωνιστή οικονομικού σκανδάλου: το κίνημα του Grillo δεν κατάφερε να εισπράξει τη δυσαρέσκεια. Έμεινε στο 8,6%, με τον κεντροαριστερό υποψήφιο να περνά πρώτος στον δεύτερο γύρο με 39,5%. Εμβληματική και η περίπτωση του Τρεβίζο, κάστρου της ξενοφοβικής Λέγκα: μια ευρύτατη κεντροαριστερή - αριστερή υποψηφιότητα αναδείχθηκε πρώτη με 42,5% έναντι 34,8% του απερχόμενου δημάρχου, που έσπευσε να δηλώσει ότι "με τους κομμουνιστές" η πόλη "θα γεμίσει λαθρομετανάστες"... Εδώ ο Grillo, που δεν είδε υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο σε καμία πόλη, έμεινε στο 6,9%...

Δεδομένου ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους που τελικά απείχαν προχώρησαν σε αυτή την επιλογή τις τελευταίες βδομάδες, και δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα τους μόλις προ τριμήνου ψήφισε M5S, πρέπει να δούμε τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα. Και αυτό δεν είναι παρά η αντιμετώπιση της πολιτικής ως σόου από τον Grillo αυτοπροσώπως, η άρνηση συμμαχιών -με τη δυνατότητα, μάλιστα, επιβολής ριζοσπαστικών όρων- με το Δημοκρατικό Κόμμα, άρνηση που οδήγησε πολλούς να χρεώσουν στον Grillo τον σχηματισμό του "μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού", που εξακολουθεί να μη χαίρει ευρύτερης εκτίμησης και συναινέσεων.

Η μαζική αποχή, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα που έδωσαν όσοι ψήφισαν, δείχνει ότι η απογοήτευση και η κόπωση της κοινωνίας δεν αρκείται στην τυφλή διαμαρτυρία. Αναζητεί πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με στόχο την εκπόνηση εναλλακτικών πολιτικών και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά, σε αριστερή κατεύθυνση. Και όταν δεν τα βρίσκει, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μαζικής "απεργίας των ψηφοφόρων"...