01 Ιουνίου 2013

Ο γόρδιος δεσμός της Γενεύης

ge67jtFile
ΣΥΡΙΑ Εξαιρετικά σκληρές αντιπαραθέσεις εξελίσσονται σε διπλωματικό επίπεδο με φόντο τη διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του συριακού προβλήματος με τον Ασαντ να κραδαίνει ως… επιχείρημα τους νεοαποκτηθέντες πυραύλους S-300
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 Μπλόφες, απειλές, διπλωματικές τρικλοποδιές κι ανατολίτικα παζάρια εναλλάσσονται τα τελευταία 24ωρα στο διεθνές προσκήνιο με φόντο τον ματωμένο εμφύλιο στη Συρία, καθώς καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί σύρονται απρόθυμα σε μια δεύτερη διεθνή διάσκεψη για να λυθεί ο νέος γεωπολιτικός γόρδιος δεσμός -πριν από αυτόν του Ιράν- στη Μέση Ανατολή, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιουνίου…


Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά (η Διεθνής Διάσκεψη Γενεύη ΙΙ εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου των G8, στις 17 Ιουνίου, στην Ιρλανδία), πρωταγωνιστές, συμπρωταγωνιστές και κομπάρσοι σε αυτήν την κρίση παίρνουν πλέον θέσεις, χαράσσοντας «κόκκινες γραμμές» και βγάζοντας πάνω στο τραπέζι από κρυφά «χαρτιά» μέχρι… «μπαζούκας»!

Το πρώτο φορτίο
 Για την ακρίβεια, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έβγαλε χθες τους πυραύλους S-300! «Η Συρία παρέλαβε ήδη το πρώτο φορτίο του προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία», διεμήνυσε χθες από την τηλεοπτική συχνότητα της συμμάχου του Χεζμπολάχ, παραχωρώντας συνέντευξη στο δίκτυο Al Manar. «Σύντομα», προσέθεσε με νόημα, «θα φτάσει και το υπόλοιπο φορτίο».

Η Ρωσία είχε αφήσει από τις αρχές της εβδομάδας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς S-300 στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα εξισορροπούσε την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Επί του παρόντος, Ουάσινγκτον και Ισραήλ -οι βασικοί αποδέκτες του μηνύματος αλ Ασαντ- ανακοίνωσαν ότι ερευνούν εάν πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε χθες η εφημερίδα «Haaretz», επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Γιακόβ Αμιντρόρ, προειδοποίησε από την περασμένη Πέμπτη ότι, όταν κι εφόσον η μεταφορά των S-300 ολοκληρωθεί, «το Ισραήλ θα ξέρει τι θα κάνει»!

Αυτό δεν σημαίνει κατ” ανάγκην προσφυγή στη χρήση στρατιωτικής βίας, που θα συνεπαγόταν σοβαρές διπλωματικές και στρατιωτικές επιπλοκές, εκτιμούν πολλοί αναλυτές, όπως ο Ρόμπερτ Χιούσον της αμυντικής επιθεώρησης «IHS Jane’s». Ακόμη κι εάν αληθεύουν τα όσα δήλωσε ο Ασαντ, αναφέρει στο πρακτορείο Reuters, χρειάζεται να περάσουν εβδομάδες μέχρι το αντιαεροπορικό σύστημα των S-300 να είναι πλήρως λειτουργικό. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα ολοκληρώσει την παράδοση. Προοπτική που το δίχως άλλως θα εξεταστεί ενδελεχώς τις προσεχείς ημέρες μεταξύ Κρεμλίνου και Τελ Αβίβ, με εκατέρωθεν ανταλλάγματα και μέσα από όλα τα δυνατά -διπλωματικά και μη- «κανάλια».

Σε αυτό το εναλλασσόμενο διπλωματικό «μπρα ντε φερ», άλλωστε, κανείς δεν έχει ακόμη το πάνω χέρι. Της Ρωσίας, για παράδειγμα, της το έστριψε χθες πίσω από την πλάτη ο κύριος φορέας της συριακής αντιπολίτευσης, που ολοκλήρωσε μετ” εμποδίων και μέσα σε κλίμα διχασμού την πολυήμερη σύνοδό του, στην Κωνσταντινούπολη, υπό διεθνή εποπτεία (πέραν της έκτακτης εμφάνισης του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Νταβούτογλου, μετείχαν απεσταλμένοι του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας).

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η -υποστηριζόμενη από τη Δύση και τους σουνίτες Αραβες- Συριακή Εθνική Συμμαχία απείλησε να τινάξει στον αέρα την επερχόμενη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύει να παραστεί εάν δεν πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Ζητείται χρονοδιάγραμμα

Επιγραμματικά, ζητά -ως εγγύηση- ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της όποιας ειρηνευτικής λύσης, που δεν θα προβλέπει τον παραμικρό ρόλο για τα απομεινάρια του καθεστώτος Ασαντ. Για να ενισχύσει δε την αξιοπιστία της, αποφάσισε να εντάξει και επίσημα στους κόλπους της το προοδευτικό μπλοκ του Μισέλ Κίλο, ωστόσο παραχωρώντας τους για το… θεαθήναι 6 έδρες (αντί για 22 που αξίωναν), έχοντας προφανώς υπόψη τους ότι κομμάτι από την «πίτα» θα διεκδικήσουν και οι ηγέτες των μαχόμενων ανταρτών.

Οπερ και εγένετο χθες, με ανακοίνωση των ηγετών του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Συρίας, που γνωστοποίησαν ότι θέλουν τις μισές επί του συνόλου έδρες. Αυτό, δε, στον απόηχο της προειδοποίησης του επικεφαλής επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, ότι «σήμερα, η πλειοψηφία των ανταρτών απέχει πολύ από το να σκέπτεται τη δημοκρατία».

Μέσα σε αυτό το χαώδες σκηνικό, μια νέα, πλην σύντομη ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας ήρθε να υπενθυμίσει και πάλι χθες το πόσο ολοένα και πιο ρευστή καθίσταται η περιφερειακή σταθερότητα και ισορροπία, για την οποία κόπτεται φυσικά και το Ιράν. Μία ημέρα αφότου φιλοξένησε συνάντηση με τη συμμετοχή 40 κρατών για τη Συρία, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες… μυστηριωδώς ότι έλαβε προφορική πρόσκληση να μετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Αυτές πιθανόν να τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη συνάντηση που θα έχουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ την ερχόμενη Τετάρτη, στη Γενεύη, με αντικείμενο πώς θα γεφυρωθούν όλες αυτές οι διαφορές προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά (;) η κρίση.