17 Ιουνίου 2013

«Ο στρατός σέβεται την πολιτική εξουσία» Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3S8nrcCjzVBpL2UCM3pko9M_VbNW3x9_v7Q5eY5Z64aKT-79e
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινήσεις ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας όπως έπραξαν στο παρελθόν, εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Κ» ο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος μιλά επίσης για τον ρόλο της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά και τη συνεχιζόμενη συμβολή της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία παρά τη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα.

– Θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας τον ρόλο που διαδραματίζουν η Τουρκία και το ΝΑΤΟ στη Συρία;
– Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ δύσκολη. Αποτελεί μια πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και για το ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ συστοιχιών Patriot ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Σήμερα βρίσκεται εκεί μια δύναμη που αριθμεί περισσότερα από χίλια άτομα από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αντιπυραυλικό σύστημα.

– Θα υπάρξει εμπλοκή της Συμμαχίας στη Συρία;
– Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο του ΝΑΤΟ για επέμβαση στη Συρία, και χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να εγκρίνει αυτή την ενέργεια, η επέμβαση καθίσταται ιδιαίτερα απίθανη.

– Η κρίση στην Τουρκία συνεχίζεται. Γνωρίζετε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όσο λίγοι. Υπάρχει ενδεχόμενο να «αντιδράσουν» με τον τρόπο που το έκαναν επανειλημμένα στο παρελθόν;
– Πιστεύω ότι ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει πλήρως το Σύνταγμα της χώρας, σέβεται απόλυτα την άσκηση της εξουσίας από τους πολιτικούς και θα συνεχίσει να το πράττει.

– Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας;
– Οι σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι πολύ καλές. Υπάρχει σθεναρή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, στην αντιμετώπιση της πειρατείας, σε ό,τι αφορά επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, στην αντιπυραυλική άμυνα, όπως και έναντι της επικίνδυνης κατάστασης στη Συρία. Η Τουρκία αποτελεί έναν καλό εταίρο των ΗΠΑ, όπως φυσικά και η Ελλάδα.

– Θεωρείτε την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ, που ήρθε ως απόρροια των πιέσεων που άσκησε προς τις δύο πλευρές ο πρόεδρος Ομπάμα, πραγματική ή προσωρινή;
– Πιστεύω ότι σημειώνεται πρόοδος σε αυτή την απόπειρα που βρίσκεται σε εξέλιξη για να ομαλοποιηθούν πλήρως οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Αυτό θα ήταν θετικό και για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Λεβάντε. Η «συγγνώμη» του Ισραήλ ήταν ένα καλό βήμα και η συζήτηση περί αποζημιώσεων δείχνει να προχωρεί. Πιστεύω ότι στην πορεία του χρόνου οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο συνεργασίας.

– Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ;
– Στους κόλπους του ΝΑΤΟ η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μια ικανή σύμμαχο για όλα τα κράτη-μέλη. Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν με απόλυτο επαγγελματισμό σε αποστολές του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν. Παράλληλα, η Ελλάδα διαθέτει μια διοίκηση χερσαίας δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας στη Θεσσαλονίκη και εμπλουτίζει τα επιτελεία της Συμμαχίας με άριστης ποιότητας αξιωματικούς και στρατιώτες.

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την αμυντική συμβολή της Ελλάδας;
– Η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ ισχυρό εταίρο για τις ΗΠΑ που εκτιμούν ιδιαίτερα τη χρήση των ναυτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη. Ανταλλάσσουμε αξιωματικούς και στρατιώτες για περιοδικές εκπαιδεύσεις και πολλοί Ελληνες αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του νυν αρχηγού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρξαν άριστοι φοιτητές σε αμερικανικές σχολές στρατιωτικής εκπαίδευσης.

– Τι σήμαινε για έναν Ελληνοαμερικανό να ηγείται της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ;
– Ημουν πολύ υπερήφανος να επισκεφθώ την Ελλάδα στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διετέλεσα ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα λόγω της ελληνικής καταγωγής μου.Πρόσφατα τιμήθηκα με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα και συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, που είναι όλοι καλοί φίλοι. Τώρα από τη νέα θέση μου ως πρυτάνεως της Σχολής Διπλωματίας «Φλέτσερ» του Πανεπιστημίου Ταφτς, που σημειωτέον είναι το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα διεθνών σχέσεων στις ΗΠΑ, θα συνεχίσω να εργάζομαι για την εμβάθυνση των επαφών μου με την Ελλάδα και προσβλέπω σε αυτό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100001_16/06/2013_523802