08 Μαΐου 2013

Το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το νέο «κούρεμα» ΤΟΥ «ΕΠΙΣΗΜΟΥ» ΤΟΜΕΑ (OFFICIAL SECTOR INVOLVEMENT)

Το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το νέο «κούρεμα» Η συζήτηση για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που κατέχει ο λεγόμενος «επίσημος τομέας» (OSI), ξεκίνησε χθες με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ (Article IV Consultation).Το ΔΝΤ υποστηρίζει το «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δέχεται καμία συζήτηση πριν από τις εκλογές της, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.


Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει αλλάξει στο θέμα αυτό, και παραμένει η ίδια από τον περασμένο Αύγουστο. Η κ. Λαγκάρντ έχει κάνει γνωστή τη θέση της στις συζητήσεις που είχε με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόϊμπλε και φέρεται να πιστεύει ότι χωρίς «κούρεμα» η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την άνευ προηγουμένου κρίση που τη μαστίζει. Εκφράζονται, πάντως, φόβοι ότι η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά θα ζητήσουν και τη συνδρομή της Ελλάδας για να αποδεχθούν το OSI.
Για το ΔΝΤ δύο είναι τα κρίσιμα ζήτηματα, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση:

- Πρώτον: Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την αναδιάρθρωση του και την πρόσφατη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές. Είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τώρα αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια σε όρους καλύτερους από αυτούς της αγοράς, και ότι έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη «ανακούφιση» αν χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και το χρέος να πέσει σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022. «Με το ελληνικό χρέος τώρα να βρίσκεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στα χέρια του επίσημου τομέα, μια τέτοια δέσμευση είναι κρίσιμη για να πείσει τις αγορές ότι ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι τώρα έτοιμο», σημειώνεται στην έκθεση.

- Δεύτερον: Με τη δημοσιονομική προσαρμογή να παραμείνει τροχοπέδη για την αύξηση του ΑΕΠ για πολλά ακόμη χρόνια, η βασική πρόκληση είναι η εμπιστοσύνη να αυξηθεί σε εκείνα τα επίπεδα που απαιτείται ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει ευρεία εθνική στήριξη για το πρόγραμμα της, αλλά και την πολιτική σταθερότητα που απαιτείται. «Τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος καταδεικνύουν ότι μόνο με πλήρη εφαρμογή των πολιτικών και δέσμευση στο πρόγραμμα μπορούν να μπουν σε λειτουργία οι βάσεις της ανάκαμψης και ο φόβος αναστροφής να αποτελέσει παρελθόν», τονίζει το ΔΝΤ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ