08 Μαΐου 2013

Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία Το 2012, η μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας εικοσαετίας

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2013/05/metanasteusi.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η εισροή μεταναστών στη Γερμανία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την κρίση -την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία- έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού μεταναστών στη χώρα την τελευταία εικοσαετία. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, στην οποία, για το 2012, αναφέρεται αύξηση κατά 13% του αριθμού των μεταναστών, φτάνοντας στα ποσοστά του 1995.

Η πλειοψηφία των νέων μεταναστών προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το διάστημα 2004-2007. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι μετανάστες από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που μαστίζονται από ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας, αποτέλεσμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Το 2012, από την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 10.000 περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι το 2011, αριθμός αυξημένος κατά 43%. Αύξηση 45% σημειώθηκε στη μετανάστευση Ισπανών προς τη Γερμανία, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για την Πορτογαλία ήταν 43% και για την Ιταλία 40%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι νέοι μετανάστες προέρχονται από την Πολωνία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, τα τρία τέταρτα των νέων μεταναστών κατευθύνθηκαν σε πέντε γερμανικά κρατίδια. Τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τη Βάδης-Βυρτεμβέργης ήταν αυτά που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Γερμανία παρέμεινε από τους λίγους πυλώνες ισχύος και ανάπτυξης, καθώς ωφελήθηκε από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, από την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα χαμηλά -σε επίπεδα ρεκόρ- επιτόκια. Η ανεργία στη Γερμανία, σε ποσοστό 6,9%, κινείται στα χαμηλά επίπεδα της εποχής της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Ολα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τη Γερμανία τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό, παρά το εμπόδιο που μπορεί να αποτελεί η γερμανική γλώσσα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ράινερ Κλίνγκχολτς, του Ινστιτούτου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στο Βερολίνο, η αύξηση των Ευρωπαίων μεταναστών στη Γερμανία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η Γερμανία καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη και ο πληθυσμός της που γερνά αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. «Βραχυπρόθεσμα, το νέο αυτό μεταναστευτικό κύμα μπορεί να βοηθήσει. Το πιθανότερο όμως είναι ότι πολλοί άνθρωποι από τη νότια Ευρώπη θα επιστρέψουν στις χώρες τους όταν η οικονομική κατάσταση εκεί βελτιωθεί», τόνισε ο κ. Κλίνγκχολτς. «Αυτό που χρειάζεται η Γερμανία είναι να προσελκύσει μετανάστες από χώρες εκτός Ευρώπης. Ωστόσο οι πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι προσανατολισμένες σε αυτήν την κατεύθυνση».