21 Απριλίου 2013

Κέρι: Να καθυστερήσει ο Τ. Ερντογάν το ταξίδι στη Γάζα Συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη


Αναβολή του ταξιδιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου ζήτησαν οι ΗΠΑ από τον τούρκο πρωθυπουργό, όπως δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία.

Ο Τ. Ερντογάν σκοπεύει να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί  υπό τον έλεγχο της Χαμάς, μετά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.  Αντιρρήσεις για το ταξίδι έχουν εκφράσει όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ.  

Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα παλαιστινιακά εδάφη, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με απώτερο στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.  

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση για σύσταση παλαιστινιακού κράτους το ταχύτερο δυνατόν. Προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται, κάνοντας λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας δύο έως τριών ετών». 

 
Αφορμή για την επίσκεψη Κέρι στην Κωνσταντινούπολη στάθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τους σύρους αντάρτες για την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Κατά την διάσκεψη, ο Τζ. Κέρι δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα ενισχύσει τους σύρους αντάρτες, με 123 εκατ. δολάρια σε εφόδια, στα οποία περιλαμβάνονται στρατιωτικά οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και γυαλιά νυχτερινής οράσεως.