08 Μαρτίου 2013

RTRS: Συζητήσεις για είσοδο Ρώσων σε Laiki, ΚΥΠΡ

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/cyprus_flag001-big.jpgΟι διεθνείς δανειστές θα ήθελαν η Κύπρος να αυξήσει τον εταιρικό φόρο της και να εισάγει φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο διάσωσης το οποίο ζήτησε από την ευρωζώνη το περασμένο έτος, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Ένας εξ αυτών, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της νέας κυβέρνησης της Λευκωσίας, δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις για τους φόρους. «Όλες αυτές οι επιλογές είναι τώρα στο τραπέζι, όμως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο φόρος των κεφαλαιουχικών κερδών θα επιβάλλονταν προσωρινά, για τρία χρόνια, και θα παρέχει στην κυβέρνηση επιπλέον έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ. Ο εταιρικός φόρος, που σήμερα ανέρχεται σε 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Επίσης, η εισαγωγή του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί από 11 χώρες της ευρωζώνης από τον επόμενο χρόνο, είναι ιδέα της τρόικας, την οποία προς το παρόν δεν στηρίζει η Κύπρος. Ο φόρος θα ορίζονταν στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για παράγωγα και στο 0,1% για μετοχές και ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Κύπρος έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεισφοράς στη διάσωση της μεγαλονήσου αν λάβει το ίδιο πιστωτικό status όπως οι δανειστές της ευρωζώνης –δηλαδή να αποπληρωθεί αμέσως μετά το ΔΝΤ.

«Είναι πιθανό να συμβεί», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων για τη διάσωση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στην Cyprus Popular Bank και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Κύπρου –τις δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσει την πιθανή ρωσική βοήθεια, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει 5ετή επέκταση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μια μείωση του ύψους 4,5% επιτοκίου. Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι, η Κύπρος έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5-2,0 μονάδες.
http://www.euro2day.gr