Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Κύπρο στην
περίπτωση που ισχύσει το «κούρεμα» των καταθέσεων για όλους τους
καταθέτες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Διαφορετικά, εάν επικρατήσει ψυχραιμότερη αντιμετώπιση του θέματος, οι
κίνδυνοι θα μετριαστούν. Οι σημαντικότερες πάντως επιπτώσεις είναι:
1. Θα συρρικνωθεί τουλάχιστον στο μισό ο τραπεζικός τομέας της χώρας, εξαιτίας της εκροής καταθέσεων.
2. Θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς θα εκτιναχθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ στο 140% για την κυπριακή οικονομία.
3. Θα μειωθεί κατά 15% το ΑΕΠ της χώρας τη διετία 2013-2014 και θα εκτιναχθεί στα ύψη η ανεργία, δημιουργώντας ανάγκες για νέα δάνεια. Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι κυρίαρχος και απασχολεί περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.
4. Θα δοκιμαστεί σκληρά και ίσως πέσει η κυπριακή κυβέρνηση, αποσταθεροποιώντας το πολιτικό σύστημα.
5. Θα χάσουν χρήματα και οι Ελληνες καταθέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στην Κύπρο δεν έχουν καταθέσεις μόνο νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, που μετέφεραν τα χρήματά τους από την Ελλάδα λόγω του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Εχουν κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν το νησί για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε αραβικές χώρες και στην Ασία έχουν δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Chipita, Intralot, Γρ. Σαράντης κ.ά.) μέσω των οποίων πραγματοποιούν χιλιάδες εμπορικές και μετοχικές συναλλαγές.
6. Θα επιβαρυνθεί το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της απορρόφησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
7. Θα ενταθούν οι φόβοι για κατασχέσεις καταθέσεων, με συνέπεια τη φυγή αποταμιευτικών κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προς τη βόρεια Ευρώπη.
8. Θα αυξηθούν οι τραπεζικές εξαγορές και συγχωνεύσεις και πιθανότατα οι έλεγχοι κεφαλαίων, δημιουργώντας προβλήματα στη δρομολογημένη ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
9. Τέλος, θα υποτιμηθεί το ευρώ και θα δοκιμαστεί η συνοχή της Ευρωζώνης.