20 Μαρτίου 2013

Ανφάλ: 25 χρόνια από τη γενοκτονία των Κούρδων

getFile (17)ΙΡΑΚ Από το Κοράνι πήρε τη λέξη Ανφάλ ο Σαντάμ Χουσεΐν -που στα αραβικά σημαίνει λάφυρο και έχει θρησκευτικό νόημα- για να δώσει όνομα στην επιχείρηση ριζικής εξόντωσης ενός ολόκληρου έθνους
 Του Τζεμίλ Τουράν 
 Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από το Ανφάλ, την επιχείρηση ριζικής εξόντωσης των Κούρδων από τους μπααθιστές του Σαντάμ Χουσεΐν. Η λέξη «ανφάλ» είναι αραβική και με βαθύ θρησκευτικό νόημα, αφού μ΄ αυτήν επιγράφεται το 8ο κεφάλαιο του Κορανίου` σημαίνει δε «λάφυρο». Ετσι, σαν λάφυρα, θέλησε ο Ιρακινός δικτάτορας τους Κούρδους -και σαν έπαθλο τις ζωές τους- κι εξαπέλυσε εναντίον τους οκτώ Ανφάλ για να ολοκληρωθεί η γενοκτονία. Από τις 22 Φεβρουαρίου ώς τις 6 Σεπτεμβρίου του 1988.


Για τον Σαντάμ (και) οι Κούρδοι ήταν εχθροί, «άπιστοι» (αν και μουσουλμάνοι) αφού συνεργάζονταν με τους εχθρούς του Ιράκ κι έπρεπε να αφανιστούν «με τη βοήθεια του Θεού» και να τους αφαιρεθεί ό,τι είχαν: εδάφη και ζωές.

Για τους Κούρδους, Ανφάλ σημαίνει 200 χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν, χιλιάδες ανήλικα, μικρά κοριτσάκια που βιάστηκαν και μετά πουλήθηκαν σε διάφορες αραβικές χώρες ως υπηρέτριες ή πόρνες, χιλιάδες ανήλικα, μικρά αγοράκια που όσα δεν σκότωσαν τα έκαναν γενίτσαρους και αποτέλεσαν χρόνια αργότερα «τους πολεμιστές του Σαντάμ» ή τα «παιδιά του Σαντάμ».

Βασικός στόχος του σανταμικού καθεστώτος ήταν οι Κούρδοι Φέιλι και η ευρύτερη οικογένεια του Μασούντ Μπαρζανί, σημερινού προέδρου του Ιράκ. Οι Φέιλι, που λέγεται ότι ονομάστηκαν έτσι (από την αραβική λέξη «φιλ» που σημαίνει «ελέφαντας») εξαιτίας της μεγάλης κορμοστασιάς τους, είναι Κούρδοι, σιίτες που ζουν πάνω στα ιρακινοϊρανικά σύνορα, στις περιοχές Χανακίν, Μανταλί, με υπέδαφος πλημμυρισμένο από πετρέλαιο. Ουσιαστικά αυτό το «ανφάλ» ήθελε ο Σαντάμ, γι΄ αυτό έπρεπε με κάθε τρόπο να απομακρυνθεί το κουρδικό στοιχείο και τα εδάφη να τα αποκτήσουν Άραβες.

Η πρώτη επίθεση του Μπάαθ έγινε το 1980. Τότε είχαν εξαναγκαστεί να χωρίσουν όσες οικογένειες είχαν δημιουργηθεί από μικτούς γάμους (σίιτες-σουνίτες, Αραβες-Κούρδοι) και επτά χιλιάδες νέα παιδιά πάρθηκαν όμηροι και φυλακίστηκαν στο γνωστό κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ. Μέχρι σήμερα οι οικογένειες αυτών των παιδιών δεν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη τους. Δέκα χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι «χάθηκαν» και, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, πάνω από 70 χιλιάδες Φέιλι εξωθήθηκαν βίαια στα ναρκοπέδια της ιρανικής πλευράς των συνόρων.

Η επίθεση στη φυλή του Μπαρζανί θα έλεγε κανείς ότι αφορούσε μόνο το αντρικό φύλο. Δεν έπρεπε να μείνει ζωντανός κανένας άντρας από 8 ώς 85 χρονώ. Οκτώ χιλιάδες γιοι και πατεράδες οδηγήθηκαν στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, εκεί όπου όχι μόνο απλώνεται η αχανής έρημος, αλλά ειδικά εκεί όπου καταπίνει τα πάντα η κινούμενη άμμος. (Οι βασανιστές είναι παγκοίνως γνωστό πως δεν στερούνται φαντασίας.)

Ο Σαντάμ πίστευε ότι ο Μπαρζανί στον πόλεμο μεταξύ Ιράκ Ιράν υποστήριζε τους Ιρανούς κι όταν Κούρδοι πεσμεργκά (αντάρτες) κατέλαβαν την περιοχή Χατζί Ομεράν θέλησε στο πρόσωπο του Μπαρζανί και της ιστορικά ανυπότακτης φυλής του να πάρει εκδίκηση.

Το Ανφάλ άρχισε από την περιοχή Ζάχο ώς το βουνό Χεμρίν, δηλαδή σε όλο το Κουρδιστάν-Βόρειο Ιράκ. Χιλιάδες χωριά κάηκαν, τα πηγάδια τσιμεντώθηκαν για να μην υπάρχει νερό, τα τζαμιά και τα ιστορικά τεμένη καταστράφηκαν. Περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι ξεσπιτώθηκαν κι έφευγαν φοβισμένοι προς τα σύνορα. Μια διαδρομή θανάτου αφού από την πείνα και τις κακουχίες εκατοντάδες χάθηκαν. Και ήρθε το τελειωτικό χτύπημα του Σαντάμ για να ολοκληρωθεί η γενοκτονία! Ο χημικός πόλεμος.

16-17 Μαρτίου 1988. Οι Κούρδοι βρίσκονται σε γιορτινές ετοιμασίες. Πλησιάζει η 21η Μαρτίου, η ιερή, εθνική γιορτή τους, το Νεβρόζ. Η Πρωτοχρονιά τους, η Καινούργια Μέρα, που όμως δεν θα τη ζήσουν. Δηλητηριώδη αέρια θανάτωσαν την περιοχή της Χαλέμπτζα. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, πάνω από 7.000 αρρώστησαν ή τραυματίστηκαν. Μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα με χημικές ουσίες. Συνεργοί στο σανταμικό έγκλημα, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς να διαψευστούν, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία που πούλησαν όλες αυτές τις απαγορευμένες χημικές ουσίες στον δικτάτορα. Και στο πλευρό όλων αυτών, ΗΠΑ και Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση), αφού σφύριζαν αδιάφορα, λόγω συμφερόντων, απέναντι σ΄αυτόν τον αφανισμό ενός λαού.

Μετά την πτώση του Σαντάμ κι όταν τα πράγματα άλλαξαν, το μεγαλύτερο συνταγματικό δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε το γεγονός ως γενοκτονία και το ιρακινό Κοινοβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι το Ανφάλ στη Χαλέμπτζα ήταν οργανωμένη γενοκτονία. Η κουρδική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ανακήρυξαν την 14η Απριλίου ως ημέρα του Ανφάλ. Τα Κοινοβούλια των Σουηδίας, Νορβηγίας, Βρετανίας ομόφωνα χαρακτήρισαν το Ανφάλ γενοκτονία.

Οι εκατόμβες που ανακαλύφθηκαν, με πτώματα που φορούσαν τις παραδοσιακές κουρδικές φορεσιές, «μίλησαν» για τη μαζική δολοφονία, μαρτύρησαν για τις επιθέσεις εξόντωσης.

Και πέρασαν 25 χρόνια από κείνη τη μεγάλη σφαγή, κι άλλα πολλά από τότε που οι Κούρδοι αγωνίζονται για μια ελεύθερη πατρίδα. Είκοσι πέντε χρόνια από τότε που η κουρδική εθνική γιορτή, το Νεβρόζ, ντύθηκε τον θάνατο. Κι από τότε η κάθε 21η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, ημέρα αφιερωμένη στα θύματα του Ανφάλ.