29 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή συζήτηση με τις ΗΠΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Οι αναφορές του κ. Αλέξη Τσίπρα στις πολιτικές του Μπάρακ Ομπάμα -με διάθεση ταύτισης μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ- προκάλεσαν αίσθηση, αν και δεν είναι βέβαιο ότι διακρίνονται από «ειλικρίνεια», υπό την έννοια ότι πρόκειται για τον ηγέτη της Αμερικής, χώρας-ανάθεμα για την πλειονότητα των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγοντας τα λεγόμενά του στο Ινστιτούτο Brookings και συζητώντας μαζί του, αποκόμισα ότι τον «ιντρικάρει» ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος την επόμενη τετραετία θα δώσει μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πέραν των προθέσεων του κ. Τσίπρα και των άλλων πολιτικών, που τείνουν να υπερβάλλουν μονίμως, οι Ελληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στα θέματα της οικονομίας δεν έχουμε μεγαλύτερο υποστηρικτή από τον κ. Ομπάμα. Και η υποστήριξή του είναι γνήσια, διότι αν και είναι πραγματιστής, διαθέτει αισθήματα, τα οποία εκδηλώνει.

Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη στάση του στα εθνικά θέματα, διότι οι γραφειοκράτες επηρέασαν τις θέσεις του. Ομως, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως εκδήλωσε πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα την εποχή που η Αγκελα Μέρκελ οδηγούσε τη χώρα μας και την Ευρώπη στον γκρεμό.

Κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν δεν φοβήθηκαν τη σύγκρουση με την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο δεύτερος περιέγραψε σε πολιτικούς του φίλους ότι οι τηλεφωνικές συζητήσεις με τους Γερμανούς αξιωματούχους ίσως ήταν οι πιο δύσκολες στη μακρόχρονη επιτυχημένη πολιτική του καριέρα.

Με δεδομένη την απαράδεκτη στάση της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας στο θέμα της κρίσης χρέους και τη φιλική προσέγγιση από την Ουάσιγκτον -όπως διαπίστωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρέπει να επισπεύσει την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ένας παντοδύναμος ηγέτης με διάθεση να κτυπήσει την οικονομική κρίση, να τερματίσει όλους τους πολέμους, να ανανεώσει προβληματικές συμμαχίες και να ασκήσει «επιθετική διπλωματία» για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας, που ασκούν με επιτυχία «οικονομική διπλωματία».

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη και η γερμανορωσική συμμαχία στα θέματα ενέργειας είναι πηγές έντονων ανησυχιών για την Ουάσιγκτον.

Ελεγα σ' ένα στέλεχος ελληνικού πολιτικού κόμματος, που ένιωσα να εκφράζει φόβους για τον τρόπο αντίδρασης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα θετικά σχόλια του κ. Τσίπρα για τον Αμερικανό πρόεδρο, πως «δεν κυβερνούν την Αμερική ο Μπους και ο Τσέινι, αλλά ο Ομπάμα και Μπάιντεν». Δύο πολιτικοί γνωστοί για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες. Αρα, γιατί πρέπει να φοβούνται το πολιτικό κόστος όταν με ορθές κινήσεις το όφελος για την Ελλάδα και τον λαό θα μπορούσε να είναι σημαντικό;

Ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μία καλή σχέση εργασίας με την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα τού απονέμουν εύσημα και κλείνουν τα μάτια σε λάθη και παραλείψεις. Εγώ θα στοιχηματίσω πως στο επόμενο εξάμηνο θα τον αφήσουν ήσυχο και ανενόχλητο να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις.

Αλλά, πρέπει να αποκτήσει την ίδια καλή σχέση που έχει με τις δύο κυρίες και με τον κ. Ομπάμα. Η Αμερική, αν και αυτάρκης, ενδιαφέρεται πάντα για τα θέματα ενέργειας και αναζητεί συμμάχους για να προσφέρει διέξοδο στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνει μία ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση χωρίς την αποδοχή όρων και προϋποθέσεων, πρωτίστως για να βοηθηθεί η χώρα μας και με τρόπο που να καλύπτονται τα στρατηγικά συμφέροντα όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και της χώρας μας.
mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou