29 Ιανουαρίου 2013

Νομισματικός πόλεμος που θυμίζει το 1930 Μόσχα: Συστάσεις χωρίς ευθείες βολές στη συνάντηση του G20


Μέλος της ρωσικής αποστολής στο G20 έκανε λόγο για κίνδυνο νομισματικών πολέμων. Στη φωτογραφία, το κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στο Τόκιο.Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας - Τόκιο
REUTERS/YURIKO NAKAO
Οι παρενέργειες της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και οι φόβοι για έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G20), που θα λάβει χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αιχμές και έμμεσες συστάσεις κυρίως προς την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά ενδεχομένως και προς τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, όμως, δεδομένων των λεπτών ισορροπιών στο ετερογενές αυτό γκρουπ, θα αποφευχθούν οι ευθείες βολές και ο χαρακτηρισμός των ακολουθούμενων πολιτικών ως «ανταγωνιστική ή σκόπιμη υποτίμηση» των νομισμάτων.
«Οταν οι χώρες με αποθεματικά νομίσματα προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους μέσω της νομισματικής πολιτικής, υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος για νομισματικούς πολέμους», δήλωσε στο Reuters η Ξένια Γιουντάγεβα, μέλος τη ρωσικής αποστολής του G20. «Το θέμα έχει ήδη τεθεί στις συνόδους του G20 και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει λύση. Απαιτείται περαιτέρω συζήτηση», τόνισε. Αν και παραδέχθηκε ότι η Ιαπωνία έχει βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι οι όποιες συστάσεις θα αφορούν όλα τα κράτη-μέλη.

«Αγοράστε ευρώ, λάδι και κρασί»
Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Γκρος, συν-διευθύνων σύμβουλος της Pimco, υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε νομισματικό πόλεμο. «Δεν είναι μόνο οι Ιάπωνες που χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Ακόμα και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν μπει στον αγώνα. Βρισκόμαστε σε ένα νομισματικό πόλεμο», δήλωσε ο κ. Γκρος στη γερμανική εφημερίδα «Welt», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση θυμίζει τη δεκαετία του 1930, όταν πολλές χώρες επιδίδονταν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ευρώπης εκτίμησε ότι, δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ των κρατών-μελών, θα είναι δύσκολη απόπειρα η υποτίμηση ή ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος.

Για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εξήγησε, ένα πιο φθηνό ευρώ θα ήταν προτιμότερο. Ωστόσο, οι ισχυροί της Ενωσης, όπως η Γερμανία, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις παγκόσμιες αγορές χωρίς υποτίμηση.Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Γκρος πρότεινε στους επενδυτές να πουλήσουν το αμερικανικό δολάριο και να διακρατήσουν το ευρώ. Συνέστησε επίσης αύξηση των τοποθετήσεών τους στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, σε εμπορεύματα, όπως το λάδι και το κρασί, αλλά και σε τέχνη.

Παραμονή στο «ΑΑΑ»
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, να αναστείλει προσωρινά την ισχύ του ανώτατου ορίου δανεισμού, απομακρύνει το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ. Ο οίκος εξακολουθεί να βαθμολογεί τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με «ΑΑΑ».