25 Νοεμβρίου 2014

Τουρκία: "Πυρά" κατά κυβερνήτη που θέλει να μετατρέψει μια εβραϊκή συναγωγή σε μουσείο


Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εντιρνέ της Τουρκίας επικρίθηκε έντονα σήμερα για αντισημιτισμό και υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, μετά τις δηλώσεις που έκανε για την πρόθεσή του να μετατρέψει μια εβραϊκή συναγωγή σε μουσείο, σε αντίποινα για την επιβολή περιορισμών από μέρους του Ισραήλ στην πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.«Όσο αυτοί οι άρπαγες εξαπολύουν τους ανέμους του πολέμου και σφαγιάζουν τον κόσμο στο τέμενος Αλ Άκσα, εμείς ανακαινίζουμε τις συναγωγές τους», δήλωσε ο Ντουρσούν Αλί Σαχίν, ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής επαρχίας Εντιρνέ, η οποία γειτονεύει με τη Βουλγαρία και με την Ελλάδα.

«Το λέω αυτό έχοντας πολύ μίσος μέσα μου. Καθαρίζουμε τα νεκροταφεία τους, εγκρίνουμε τα σχέδια ανακαίνισης» των συναγωγών και των εβραϊκών κοιμητηρίων, συνέχισε ο Σαχίν, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου. «Η συναγωγή τους εδώ (...) δεν θα θεωρείται πλέον τίποτε άλλο παρά ένα μουσείο», πρόσθεσε.


Στο στόχαστρο του κυβερνήτη ήταν η Büyük Sinagoğu («Μεγάλη Συναγωγή») της Εντιρνέ, η οποία ανεγέρθηκε το 1907, επί των ημερών του Οθωμανού σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ.

Οι δηλώσεις που έκανε ο κρατικός αξιωματούχος προκάλεσαν αμέσως κατακραυγή, η οποία τον ανάγκασε να υπαναχωρήσει και να παραδεχθεί κατόπιν ότι η τύχη του κτιρίου θα κριθεί από την αρμόδια τουρκική κρατική υπηρεσία για τη διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς, τη Γενική Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων.

Σήμερα Δευτέρα, η τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) κατηγόρησε τον κυβερνήτη ότι με τις δηλώσεις του «τροφοδοτεί το μίσος και την εχθρότητα» εναντίον της εβραϊκής κοινότητας και απαίτησε να παραιτηθεί. «Εάν δεν παραιτηθεί, πρέπει να καθαιρεθεί και να διωχθεί από τη δικαιοσύνη. Εάν δεν συμβεί αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα είναι συνένοχη στο έγκλημα», τόνισε σε μια ανακοίνωσή της η IHD.

Ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τον Σαχίν να παραιτηθεί.

«Η διανοητική κατάσταση ενός δημοσίου λειτουργού ο οποίος προβαίνει σε αυτού του είδους τις δηλώσεις δεν είναι η αρμόζουσα για την άσκηση ενός τέτοιου καθήκοντος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊκάν Ερντεμίρ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).Ο μεγάλος ραβίνος της Τουρκίας, ο οποίος εκπροσωπεί μια Ισραηλιτική Κοινότητα που αριθμεί 20.000 πρόσωπα, εξέφρασε από τη δική του πλευρά την έντονη «ανησυχία του μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης, που εκπροσωπεί το κράτος» της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του, ο Σαχίν πάντως τηλεφώνησε στον ραβίνο Ισάκ Χαλεβά, για να του ζητήσει «συγγνώμη» και να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» του, διότι όπως ισχυρίσθηκε οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και δεν είχαν στόχο την εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία.Από τη δική της πλευρά, η Γενική Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να εφαρμόσει αυτό που πρότεινε ο κυβερνήτης.«Το κτίριο αυτό θα διατηρήσει τον θρησκευτικό του σκοπό, εξυπηρετώντας όλους τους επισκέπτες», δήλωσε ο Αντνάν Ερτέμ, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αντιδράσει έντονα και ο ίδιος όταν ανακοινώθηκε η επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα από το Ισραήλ, απόφαση την οποία χαρακτήρισε «επονείδιστη» και «ασυγχώρητη».Ο Ερντογάν συνηθίζει να εξαπολύσει σφοδρές φραστικές επιθέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση. Είχε εξάλλου πέρυσι παρομοιάσει τον Σιωνισμό με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ε-TYPOS.COM