25 Νοεμβρίου 2014

Με αγωγό στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι διαφαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, είναι με κατευθείαν αγωγό από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι τους επόμενους δύο μήνες, θα ετοιμαστεί τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία θα εξετάζει ακριβώς τις επιλογές για εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου, δηλαδή τα τερματικά υγροποίησης του Ιτκού και της Νταμιέτας.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας, Σερίφ Ισμαήλ είπε ότι ο βέλτιστος τρόπος εξαγωγής των αποθεμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη, είναι προς τα δύο υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει τις υποδομές, διαθέτει τεράστια αγορά, και έχει έλλειμμα σε αποθέματα, συνεπώς είναι έτοιμη να απορροφήσει όσες ποσότητες είναι σε θέση η Κύπρος να εξάγειΑπαντώντας σε ερωτήσεις, κ. Ισμαήλ είπε πως η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Ανέφερε πως σήμερα παράγουν περίπου 5 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, το οποίο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.Είπε πως η χώρα του είναι στα πρόθυρα  εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο φέτος και πως έχουν έλλειψη φυσικού αερίου που ανέρχεται περίπου στα 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια, που θα εξασφαλίσουν μέσω εισαγωγών.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα επανεξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, ο κ. Ισμαήλ είπε πως αυτή είναι μια επιλογή την οποία μελετούν.“Είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις, είμαστε ανοικτοί για οποιεσδήποτε συζητήσεις και απόψεις”, σημείωσε.