25 Νοεμβρίου 2014

Το Κόσοβο εναντίον της ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κίνησε διαδικασία κατά της ΠΓΔΜ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αθέμιτο ανταγωνισμό όσον αφορά τις αεροπορικές συγκοινωνίες, ζητώντας από τα Σκόπια να σταματήσουν την πρακτική επιδότησης αεροπορικών πτήσεων, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.Σύμφωνα με τις αρχές του Κοσόβου, η ενέργεια αυτή της ΠΓΔΜ έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, εδώ και δύο χρόνια, επιδοτεί την ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air με οχτώ ευρώ ανά επιβάτη για δρομολόγια από τα Σκόπια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.Η επιβατική κίνηση από το αεροδρόμιο των Σκοπίων, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξηθεί πάνω από 25%. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μέσω του αεροδρομίου αυτού έχουν μετακινηθεί περίπου 1,1, εκατ. επιβάτες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αρκετοί επιβάτες από το Κόσοβο επιλέγουν να μετακινηθούν μέσω του αεροδρομίου των Σκοπίων αντί του αεροδρομίου της Πρίστινας, καθώς λόγω της επιδότησης πτήσεων από την πλευρά της ΠΓΔΜ βρίσκουν φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η οδική απόσταση μεταξύ των δύο αεροδρομίων είναι περίπου 100 χλμ.

Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σκοπίων έχει αναλάβει από το 2010 η τουρκική εταιρεία "TAV", ενώ το αεροδρόμιο της Πρίστινας διαχειρίζεται η τουρκο-γαλλική κοινοπραξία "Limak and Lyon Airports".
REAL.GR