15 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΤΡΑΜΠ Στείλε μας τον Γκιουλέν, ξέχνα τους Κούρδους!

Στο... στενό κορτάρισμα της νέας αμερικανικής ηγεσίας ποντάρει πλέον το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βομβαρδίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ με συγχαρητήρια μηνύματα, δημόσιες κολακείες και... αιτήματα φιλίας, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την απόλυτη (και χωρίς ανταλλάγματα) στήριξη των Αμερικανών.Οι Τούρκοι θα ήθελαν, ιδανικά, μια «λευκή επιταγή» από την Ουάσιγκτον που θα τους επιτρέπει να κάνουν κουμάντο στη γειτονιά τους όπως αυτοί κρίνουν πρόσφορο. Με τον Τραμπ στην προεδρία, θεωρούν ότι μπορούν να το επιτύχουν, και έτσι σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος. Και ενώ φλερτάρουν με τον Τραμπ, την ίδια ώρα τρίζουν παράλληλα και τα δόντια στους Ευρωπαίους.

«Σε στηρίζουμε, δείξε μας απόλυτη εμπιστοσύνη. Αδειασε τους Κούρδους και στείλε μας τον Γκιουλέν». Περίπου αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το τουρκικό καθεστώς προς τον επερχόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, και με αυτό το μήνυμα κατά νου ο πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφτεί την Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», ακόμη και πριν από τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του στην προεδρία των ΗΠΑ.«Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου την πρώτη νύχτα που εξελέγη. Θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Μπορούμε να συναντηθούμε πριν από εκείνη την ημερομηνία εάν είναι δυνατόν. Του είπα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας ότι θα ήμασταν ευτυχείς να τον συναντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Σημείωσα ότι θα ήμασταν ευτυχείς εάν η Τουρκία είναι σε μία από τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό. Ανταποκρίθηκε θετικά.» Τάδε έφη Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποσυρθεί γεωστρατηγικά στα του οίκου του (επιβεβαιώνοντας την προεκλογική ρητορική του απομονωτισμού) και ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, τότε η Τουρκία θα έχει αυτομάτως όλο το πεδίο ελεύθερο για να αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει στη γειτονιά της, υποδυόμενη την περιφερειακή δύναμη σε βάρος των Κούρδων, του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο, του σιιτικού Ιράν, της Βαγδάτης, της Δαμασκού κ.α. Οι Τούρκοι θεωρούν άλλωστε ότι πλέον έχουν τα περιθώρια να κάνουν ένα τέτοιο παιχνίδι, με πάτημα και τους «φίλους» που έχουν στο επιτελείο του Τραμπ.

Οι όποιες τουρκικές πρωτοβουλίες ωστόσο (πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία την οποία ο Ερντογάν επιμένει να υπογραμμίζει ως στόχο) υπάρχει κίνδυνος να επαναφέρουν την κρίση στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία.
Αλλά και προς τα δυτικά, προς την πλευρά της Ευρώπης, η Τουρκία πλέον επιμένει να τραβάει το σκοινί στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ανταλλάγματα (οικονομική βοήθεια, βίζα, πολιτική στήριξη, μέτρα ενάντια σε Κούρδους και φερόμενους ως γκιουλενιστές κ.ά.).

Μιλώντας χθες από την Αγκυρα, και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση, ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ξανά να θέσει σε δημοψήφισμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά ας πάμε στον λαό. Ας απευθυνθούμε στον λαό αφού αυτός είναι που θα πάρει την τελική απόφαση. Ακόμη και η Βρετανία απευθύνθηκε στον λαό. Η Βρετανία είπε, «ας βγούμε», και βγήκε», δήλωσε ο Ερντογάν, θέτοντας παράλληλα εκ νέου και το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής την οποία επίσης ενδέχεται να θέσει σε δημοψήφισμα.
Η λέξη «δημοψήφισμα» εξελίσσεται σε αγαπημένη του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα, προφανώς σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος για το 2017, οπότε αναμένεται και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα θεσμοθετήσει την εκτελεστική προεδρία στην Τουρκία, πριμοδοτώντας έτσι τον Ερντογάν με σειρά υπερξουσιών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ