11 Οκτωβρίου 2016

Αλλαγή γεωστρατηγικών ισορροπιών στην Μεσόγειο – Βάσεις στην Αίγυπτο διαπραγματεύεται η Ρωσία

http://img.koutipandoras.gr/unsafe/1000x500/smart/http://assets.koutipandoras.gr/kouti/imagegrid/2016/10/10/57fba1b51dc524833d8b48bd.jpgΗ Μόσχα διαπραγματεύεται με το Κάϊρο για την δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στα δυτικά της Αιγύπτου. Αν υπάρξει συμφωνία, η βάση θα λειτουργήσει απ΄το 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιζβέστια που επικαλείται διπλωματικές πηγές.«Οι διαπραγματεύσεις πάνω στην πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην ανακατασκευή Αιγυπτιακών στρατοπέδων στην Μεσογειακή ακτή κοντά στο Σίντι Μπαράνι είναι ιδιαίτερα επιτυχής. Αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν στους όρους, οι βάσεις θα λειτουργούν από το 2019. Το Κάϊρο είναι έτοιμο να παραχωρήσει με leasing στην Μόσχα καθώς θα τις χρησιμοποιήσει για την επιδίωξη υψηλής προτεραιότητας γεωπολιτικούς στόχους που εναρμονίζονται με τα Αιγυπτιακά συμφέροντα» δήλωσε διπλωματική πηγή στη εφημερίδα.

Το Σίντι Μπαράνι είναι μια μικρή παράκτια πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λιβύη. Η Σοβιετική Ένωση είχε μια μικρή ναυτική βάση κοντά στην πόλη αυτή μέχρι το 1972, με την οποία παρακολουθούσε τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Μεσόγειο.Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η βάση θα είναι για την ρωσική πολεμική αεροπορία. Τουλάχιστον αρχικά μόνο ένα μικρό απόσπασμα θα αναπτυχθεί εκεί πρόσθεσε.Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ρωσία αναβίωσαν πρόσφατα καθώς η Μόσχα ήταν η πρώτη μη αραβική χώρα που επισκέφτηκε ο πρόεδρος Σίσι μετά τις εκλογές του 2014.
Προς τα τέλη του Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας μεταφορές ρώσων στρατιωτών και εξοπλισμού, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αίγυπτος αγόρασε 2 ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral που η Γαλλία δεν θέλησε να πουλήσει στην Ρωσία που τα είχε παραγγείλει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αγορά τους έγινε με κεφάλαια από την Μόσχα.Η Ρωσία διαθέτει ήδη βάση στην Συρία την οποία πρόσφατα ενίσχυσε και με τελευταίας τεχνολογίας αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.http://www.koutipandoras.gr/article/allagh-gewstrathgikwn-isorropiwn-sthn-mesogeio-baseis-sthn-aigypto-diapragmateyetai-h-rwsia