06 Οκτωβρίου 2016

Πατώντας πάνω σε νεκρούς μετανάστες


Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ των New York Times με φωτογραφίες του Άρη Μεσσήνη
Ξεκίνησε με σήματα στα ραντάρ 12 μίλια από τις Λιβυκές ακτές. Όταν πλησίασαν οι διασώστες αντίκρισαν παραφορτωμένα ξύλινα πλοιάρια και σχεδίες.  Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες στριμωγμένοι σε βάρκες προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία. Περισσότεροι από 20 πέθαναν μόνο σε ένα πλοίο, από ασφυξία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων.Σε άλλα πλοία, πτώματα ήταν ακουμπισμένα στα καταστρώματα αναγκάζοντας τους διασωθέντες να περνούν πάνω από τους νεκρούς συνταξιδιώτες τους.

Ο δημοσιογράφος των New York Times καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης προσφύγων και μεταναστών τις οποίες απαθανάτισε με τον φακό του ο Έλληνας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, Άρης Μεσσήνης.
Ο ίδιος περιγράφει το περιστατικό ως κάτι που δεν έχει δει ξανά στη ζωή του ποτέ.
Οι επιβάτες, από την Ερυθραία, την Αιθοπία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και άλλε υποσαχάριες χώρες, βρέθηκαν από το Λιμενικό την Τρίτη και ανήκουν στους περισσότερους από τους 11.000 διασωθέντες στη Μεσόγειο μόνο αυτή την εβδομάδα.
«Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε πανικό, ακόμη και όταν τους πέταξαν τα σωσίβια» σχολιάζει ο γνωστός φωτορεπόρτερ και περιγράφει την φρικιαστική στιγμή που οι διασώστες βρήκαν 29 πτώματα σε μια βάρκα. «Μας είπαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν πεθάνει ήδη μέσα στη νύχτα» αναφέρει.
«Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους τη θάλασσα» τονίζει η Λόρα Λανούζα, εκπρόσωπος μιας ισπανικής ομάδας που συμμετέχει στις ενέργειες διάσωσης.
Παρά την πτώση των αριθμών φέτος περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη.
Ο Άρης Μεσσήνης, ο οποίος έχει καλύψει συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία, φωτογραφίζει εδώ και τρία χρόνια την προσφυγική κρίση. Έχει αφήσει πολλές φορές στην κάμερά του στην άκρη για να βοηθήσει τους διασώστες.
Αυτό που έχει δει στη Μεσόγειο είναι διαφορετικό. «Έχω δει πολύ θάνατο, αλλά όχι αυτό το πράγμα. Αυτό είναι σοκαριστικό και αυτό είναι που σε κάνει να αισθάνεσαι πως δεν ζεις σε έναν πολιτισμένο κόσμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ των New York Times ΕΔΩ