27 Οκτωβρίου 2016

Ρ. Γουάιντ: “Για ποιο λόγο η Δύση χρειάζεται μια «επιθετική» Ρωσία;”

Η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε τις απόψεις του καθηγητή Ρόμπερτ Γουάιντ στο LSE (London School of Economics), ο οποίος σχολίασε τις αιτιάσεις περί «περιορισμού» της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.Ο Γουάιντ — σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ria Novosti- απαντά στο άρθρο του πρώην μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ίβο Ντααλντέρ στους Financial Times. Ο Ντααλντέρ, στο άρθρο του, ζητούσε να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα είναι εκείνη που «χρειάζεται την αντιπαράθεση με τη Δύση» για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ο Ρόμπερτ Γουάιντ υπογραμμίζει ότι ''στην πραγματικότητα, την αντιπαράθεση με τη Ρωσία τη χρειάζεται περισσότερο η κατακερματισμένη Δύση''. Σύμφωνα με τον Bρετανό καθηγητή, ''το να ανακηρύσσεις τη Μόσχα ως «επιδρομέα», σημαίνει ότι ζητάς να ενισχυθεί η εύθραυστη δυτική συμμαχία, όπως και ότι ανταποκρίνεσαι στις αιτιάσεις της πολεμικής βιομηχανίας''.
«Υπό το φως αυτής της προσέγγισης, —εκτιμά ο καθηγητής — μπορεί να εξηγηθεί το πώς η Δύση υπερμεγενθύνει τον ρόλο της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία».
«Εάν ο στόχος συνίσταται  στο να περιορισθεί η ρωσική επιθετικότητα, οι δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ πρέπει να συμπεριφέρονται λιγότερο επιθετικά σε σχέση με τη Ρωσία» υπογραμμίζει ο καθηγητής, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti.
Πηγή: www.ria.ru