30 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί η Τουρκία επενδύει στους «Φρουρούς των χωριών»;

A village guard poses with his rifle inΕντύπωση και μάλιστα αλγεινή, έχει προκαλέσει στη γείτονα, η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση των λεγόμενων «Φρουρών των χωριών», που πρότεινε η τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας την πρόσληψη τουλάχιστον 50.000 προσωρινών φρουρών, οι οποίοι συνήθως μάχονται κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.Ωστόσο, αυτοί οι χιλιάδες ένοπλοι παραστρατιωτικοί που συναντά κανείς συχνά-πυκνά στη νοτιοανατολική Τουρκία εμπλέκονται και σε παράνομες δραστηριότητες με πάνω από 4.0000 εξ αυτών, το διάστημα από το 1985 μέχρι σήμερα, να έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα και εγκλήματα.

Μερικοί από τους φρουρούς είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και άλλοι είναι με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

1442681150463
Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόιλου, δήλωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς των προσωρινών φυλάκων στα χωριά που είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και θα γίνουν «μόνιμοι φύλακες».
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα τους παραχωρηθούν βαρέα όπλα και εξοπλισμός.
Οι δηλώσεις έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους προσωρινών φυλάκων  από 22 επαρχίες της χώρας, που βρίσκονται στην ανατολική και νοτιοανατολική επικράτεια της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό θα αλλάξει η ονομασία τους ως «Μόνιμοι Φρουροί», θα συσταθεί γραφείο  στο υπουργείο με την ονομασία «Τμήμα Φυλάκων των Χωριών» και θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.
11-out-vg
Το σύστημα φρούρησης των τουρκικών χωριών βασίζεται σε ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1924, που ανανεώθηκε και εφαρμόστηκε το 1985, όταν άρχισαν οι επιθέσεις του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ).
Αυτή η παραστρατιωτική δύναμη υπήρξε αμφιλεγόμενη από την αρχή.
Το PKK και οι ψηφοφόροι κουρδικών και φιλοκουρδικών κομμάτων τους ονομάζουν «Φρουρούς της προδοσίας» καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι Κούρδοι και τους κατηγορούν ότι υποκινούν την αιματοχυσία μεταξύ των Κούρδων για να έχουν δουλειά και λεφτά.
Κι αυτό εν μέρει είναι αλήθεια καθώς οι περισσότεροι «Φρουροί των χωριών» ανησυχούν για το μέλλον τους, ρωτώντας τι θα συμβεί αν λυθεί το κουρδικό ζήτημα.
Μια έκθεση του 2013 από το Κέντρο Ερευνών Σουρέτς με τίτλο «Προσωρινοί Φρουροί Χωριών και η διαδικασία λύσης» ανέφερε ότι «αν και το σύστημα φρούρησης των χωριών ιδρύθηκε για την ασφάλεια του κράτους, εκείνοι που εντάχθηκαν στο σύστημα αυτό, χρησιμοποιούν τα όπλα τους για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Επειδή είχαν την υποστήριξη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, ήταν σε θέση να επιβάλουν τους εαυτούς τους ως αρχές των χωριών τους και ολόκληρης της περιοχής».77453034
Ανάλογη είναι και η δημόσια αντίληψη για τους φρουρούς στα χωριά καθώς μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για προσωπικό όφελος, με την υποστήριξη ορισμένων κρατικών υπαλλήλων.
Όλο και περισσότερο, οι φρουροί μετατράπηκαν από δύναμη ασφάλειας σε μέσο επιρροής και δύναμης, ειδικά όταν έγινε γνωστό ότι είχαν επίσης εμπλακεί σε παράνομες υποθέσεις.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, 4.804 φρουροί του χωριού διώχθηκαν από τις θέσεις τους για τη διάπραξη εγκλημάτων μεταξύ του 1985 και του 2003.
Σήμερα υπάρχουν 47.510 προσωρινοί και 21.800 μόνιμοι «Φρουροί των χωριών» και η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των προσωρινών φρουρών σε 50.000.
http://insideoutborders.com/2016/09/30/why-turkey-is-boosting-its-budget-for-village-guards/