19 Αυγούστου 2016

Η Τουρκία αναθεωρεί την πολιτική γραμμή της για την Συρία Για πρώτη φορά ένα μέλος της κυβέρνησης παραδέχεται λάθη στους χειρισμούς Του Νίκου Στέλγια

Η Τουρκία ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πολιτική γραμμή της για την Συρία. Μετά την Ρωσία και το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσεγγίσει εκ νέου την Δαμασκό. Στα πλαίσια αυτής της ιστορικής σημασίας διπλωματικής μανούβρας, η Άγκυρα στέλνει τα πρώτα φιλικά μηνύματα στην Συρία ύστερα από πολύ καιρό.«Πράξαμε πολλά λάθη στην Συρία. Αυτό το τονίζω εδώ και χρόνια». Αυτή η ιστορική απολογία έρχεται από τον εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς και σήμερα βρίσκει αντίκτυπο στην Hürriyet Daily News και στον τουρκικό Τύπο.
Ο κ. Κουρτουλμούς αποδέχεται τα λάθη της κυβέρνησης του στο ζήτημα της Συρίας. Επίσης, αποδέχεται ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία σε διάφορα πεδία έχουν ως σημείο εκκίνησης την Συρία και φυσικά την λανθασμένη πολιτική γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο κ. Κουρτουλμούς προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. Αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και κυρίως στις επιτυχίες των Κούρδων. Για πρώτη φορά ένα μέλος της τουρκικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι η Τουρκία επιχείρησε να απαγορεύσει στους Κούρδους την επέκταση της ακτίνας δράσης του στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη.
Οι ιστορικές σημασίας τοποθετήσεις και η απολογία του κ. Κουρτουλμούς έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δηλώνει ότι η κυβέρνηση του επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα περίοδος στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας.
Από την άλλη, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία ενδέχεται να ενώσει τις δυνάμεις της με τον άξονα Μόσχας-Τεχεράνης-Βαγδάτης-Χεζμολλάχ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση της Συρίας.http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=247177