19 Αυγούστου 2016

Ανακρίνεται βοηθός του Νταβούτογλου Οι αρχές εκτιμούν ότι εμπλέκεται με την οργάνωση Γκιουλέν Του Νίκου Στέλγια

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας προχώρησε πριν από λίγες ώρες σε μια σημαντική σύλληψη. Στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Γκιουλέν, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση έναν πρώην στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρέσβης Γκιουρτζάν Μπαλίκ υπήρξε γραμματέας του κ. Νταβούτογλου, την περίοδο της θητείας του στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, το 2013 ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Προέδρου, Αμντουλλάχ Γκιουλ.

Ο κ. Μπαλίκ οδηγήθηκε σε εγκαταστάσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όπου ανακρίνεται από αστυνομικούς και εισαγγελείς. Οι αρχές επιχειρούν να φέρουν στο φως τις υπόγειες διασυνδέσεις του με την «τρομοκρατική» Οργάνωση Γκιουλέν. Επίσης, η Κ πληροφορείται ότι του απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τις «ύποπτες» κινήσεις και διασυνδέσεις των κ. Γκιουλ και κ. Νταβούτογλου. Οι τουρκικές αρχές έχουν την πληροφορία ότι ο κ. Μπαλίκ υπήρξε το πρόσωπο που οργάνωσε την συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον κ. Γκιουλέν το 2013 στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές, στα πλαίσια της εκδίκασης της ίδιας υπόθεσης, είχαν προχωρήσει στην σύλληψη του γαμπρού του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και γνωστού επιχειρηματία, Ομέρ Φαρούκ Καβουρματζί.Εν τω μεταξύ, οι αρχές προχωρούν στην σύλληψη και δυο άλλων πρώην διπλωματών. Πρόκειται για τους Τουντζάϊ Μπαμπαλί και Αλί Φιντίκ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και συλλήψεις σε διάφορες δομές του κρατικού μηχανισμού και στα πανεπιστήμια.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=247146