18 Αυγούστου 2016

Συρία: Αεροσκάφη του Άσαντ έπληξαν για πρώτη φορά κουρδικές περιοχές

https://pbs.twimg.com/media/CqIyZrtWAAAQ75c.jpg
Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αεροσκάφη της συριακής ΠΑ να πλήττουν θέσεις των Κούρδων στην πόλη, όπου από χθες Τετάρτη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την κουρδική αστυνομία μετά τις αλληλοκατηγορίες για συλλήψεις.
Αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος έπληξαν σήμερα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη ΟΗΕ, τα πλήγματα στοχοθέτησαν το πρωί τρία σημεία ελέγχου και τρία αρχηγεία στην πόλη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία), τα δύο τρίτα της οποίας ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις Ασάις («ασφαλείας») και το υπόλοιπο από το καθεστώς, καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το βράδυ, η συριακή αεροπορία έπληξε ξανά θέσεις των κουρδικών δυνάμεων.
Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αεροσκάφη της συριακής ΠΑ να πλήττουν θέσεις των Κούρδων στην πόλη, όπου από χθες Τετάρτη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την κουρδική αστυνομία μετά τις αλληλοκατηγορίες για συλλήψεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, που το καθεστώς χρησιμοποιεί αεροσκάφη για να πλήξει θέσεις των κουρδικών συριακών δυνάμεων, σύμφωνα τόσο με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και με πηγές προσκείμενες στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.
Ένας εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης τοπικής διοίκησης των Κούρδων επιβεβαίωσε τις επιδρομές.
Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται κυρίως σε μια συνοικία στο κέντρο της πόλης και μια στο νότιο τμήμα της Χασάκας, έχουν στοιχίσει τη ζωή από χθες Τετάρτη σε 16 ανθρώπους, 7 άμαχους και 9 αντιμαχόμενους. Επίσης έχουν τραυματιστεί 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ένταση παρέμενε λανθάνουσα εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την ανταλλαγή κατηγοριών περί αδικαιολόγητων συλλήψεων και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.
Οι Κούρδοι αξίωσαν πρόσφατα τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) στη Χασάκα, μια πόλη όπου ο πληθυσμός είναι περίπου ο μισός κουρδικός και ο μισός αραβικός.
Μια κυβερνητική πηγή στην περιοχή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι «αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι ένα μήνυμα στους Κούρδους για να σταματήσουν να προβάλουν διεκδικήσεις που πλήττουν την εθνική κυριαρχία» της Συρίας.
Οι ΣΔΔ υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε όλη τη Συρία εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.
«Δεν πρέπει αυτοί (σ.σ. οι Κούρδοι) να νομίζουν ότι τα όνειρά τους για αυτονομία είναι πραγματικότητα», διεμήνυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι Κούρδοι της Συρίας (15% του πληθυσμού), που αρχικά είχαν πάρει ουδέτερη στάση όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ανακήρυξαν τον Μάρτιο τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης περιφέρειας» και επιδιώκουν να ενώσουν τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1443419/syria-aeroskafh-toy-asant-eplhxan-gia-proth-fora.html