Ο πόλεμος για το μπουρκίνι Πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος των Καννών αποφάσισε να απαγορεύσει στις παραλίες του δήμου τα μπουρκίνι, δηλαδή τα γυναικεία μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, και τα οποία φορούν οι μουσουλμάνες. Όπως ο ίδιος είπε, οτιδήποτε δεν σέβεται τις αρχές της κοσμικότητας δεν έχει θέση στις παραλίες του δήμου του και ότι μια ενδυμασία που παραπέμπει επιδεικτικά σε μια θρησκευτική ομάδα, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη. Αντιδράσεις φυσικά και υπήρξαν, ειδικά από ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατήγγειλαν τον Γάλλο δήμαρχο για ισλαμοφοβία και ότι δημιουργεί εντάσεις εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα. Η απαγόρευση των μπουρκίνι ήρθε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νίκαια και σε μια καθολική εκκλησία στη βορειοδυτική Γαλλία. Προηγήθηκαν βέβαια οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες άφησαν τη χώρα σε κατάσταση σοκ, με την πολιτική της ηγεσία να δηλώνει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία. Αποτέλεσμα, ότι ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να φοβούνται. Οι απειλές πυκνώνουν και οι πολλοί Γάλλοι πιστεύουν πως βρίσκονται στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Άλλωστε, σε λιγότερο από έναν χρόνο στη Γαλλία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές και θέματα ασφάλειας παίζουν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, ειδικά σε μια χώρα, που έχει δεχτεί τόσες επιθέσεις. Η κίνηση του δημάρχου των Καννών, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, ενδεχομένως να είναι ψηφοθηρική. Άλλωστε, οι διαφορές μεταξύ του λόγου της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς στη Γαλλία σε αυτό το θέμα είναι πολλές φορές δυσδιάκριτες.

Παρόλα αυτά, η απαγόρευση του μπουρκίνι δείχνει ότι η απόσταση μεταξύ Ισλάμ και Δύσης συνεχώς μεγαλώνει. Πράγματα που στο παρελθόν κανένας δεν λάμβανε υπόψη, όπως για παράδειγμα η ενδυμασία στην παραλία, σήμερα μετρούν διαφορετικά. Οι ανοχές και οι αντοχές των Δυτικών μειώνονται, καθώς νιώθουν ότι απειλούνται μέσα στις ίδιες τους τις χώρες. Ο Σάμουελ Χάντινγκτον μίλησε για πόλεμο πολιτισμών. Βαριά κουβέντα, δυστυχώς όμως δεν δείχνει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.