Ωστόσο, έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης στη Συρία, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο γράφει για μανία εξόντωσης και καταγγέλλει ως εγκλήματα πολέμου τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τόσο οι κρατούμενοι του καθεστώτος όσο και οι αιχμάλωτοι των αντικαθεστωτικών.
Η κακοποίηση συνεχίζεται με τα λεγόμενα «security checks» (έλεγχοι ασφάλειας), στη διάρκεια των οποίων βιάζονται οι γυναίκες ή παρενοχλούνται από τους φρουρούς, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
«Μας φέρονταν σαν να είμαστε ζώα» λέει ένας πρώην κρατούμενος των φυλακών. «Είδα αίμα να τρέχει σαν ποτάμι και δεν μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος θα έφθανε τόσο χαμηλά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μας σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή, κανέναν ενδοιασμό».
«Άρχισαν να μας κλοτσούν για να δουν ποιος ήταν ζωντανός και ποιος δεν ήταν» λέει ο Ζιάντ.
«Για δεκαετίες, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας χρησιμοποιούσαν τα βασανιστήρια για να «σπάσουν» τους αντιπάλους τους» υποστηρίζει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούθερ.
«Σήμερα γίνεται ως μέρος μιας συστηματικής και ευρείας επίθεσης απέναντι στον οποιοδήποτε υπάρχει η υποψία ότι αντιτίθεται στην κυβέρνηση, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» προσθέτει ο ίδιος.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν να συζητηθεί το θέμα των βασανιστηρίων από την ομάδα που λαμβάνει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ιδίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό για τον τερματισμό τους.http://insideoutborders.com/2016/08/18/eighteen-thousand-people-died-since-2011-in-prison-in-syria/