18 Αυγούστου 2016

Δεκαοκτώ χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από το 2011 στις φυλακές της Συρίας

http://insideoutborders.com/wp-content/themes/editorial/functions/thumb.php?src=wp-content/uploads/2016/08/images-52.jpg&w=606&h=0&zc=1&q=90&a=cΜε ρυθμό 10 νεκρών ανά ημέρα στις συριακές φυλακές και τα κέντρα κράτησης η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει σε 18.000 τους θανάτους, από τον Μάρτιο του 2011, που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς να διαφαίνεται, μέχρι σήμερα, καμία προσπάθεια βελτίωσης στις συνθήκες φύλαξης και διαβίωσης των κρατουμένων.Στα χέρια της Διεθνούς Αμνηστίας  βρίσκονται συνεντεύξεις-μαρτυρίες «65 επιζώντων των βασανιστηρίων», όπως καταγγέλλει η οργάνωση, που περιγράφουν την κόλαση που πέρασαν μέσα σε φυλακές και κέντρα κράτησης από φύλακες και αστυνομικούς.


2014113104556971734_20Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την κυβέρνηση της Δαμασκού να σταματήσει την πρακτική των βασανιστηρίων, μολονότι  η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατ” επανάληψη οποιαδήποτε κατηγορία για χρήση βίας κατά των κρατουμένων.
Ωστόσο, έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης στη Συρία, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο γράφει για μανία εξόντωσης και καταγγέλλει ως εγκλήματα πολέμου τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται τόσο οι κρατούμενοι του καθεστώτος όσο και οι αιχμάλωτοι των αντικαθεστωτικών.
_78357043_torture_getty_624Οι κρατούμενοι μιλούν για συνεχείς βιαιοπραγίες και ξυλοδαρμούς από τους δεσμοφύλακες από την ώρα που φθάνουν στις φυλακές με τα βασανιστήρια να είναι γνωστά ως «welcome party» (πάρτι καλωσορίσματος).

Η κακοποίηση συνεχίζεται με τα λεγόμενα «security checks» (έλεγχοι ασφάλειας), στη διάρκεια των οποίων βιάζονται οι γυναίκες ή παρενοχλούνται από τους φρουρούς, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
«Μας φέρονταν σαν να είμαστε ζώα» λέει ένας πρώην κρατούμενος των φυλακών. «Είδα αίμα να τρέχει σαν ποτάμι και δεν μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος θα έφθανε τόσο χαμηλά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μας σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή, κανέναν ενδοιασμό».

0 (2)Ένας άλλος κρατούμενος ο Ζιάντ περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πως επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σταμάτησε το σύστημα εξαερισμού σε χώρο κράτησης των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας.
«Άρχισαν να μας κλοτσούν για να δουν ποιος ήταν ζωντανός και ποιος δεν ήταν» λέει ο Ζιάντ.
«Για δεκαετίες, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας χρησιμοποιούσαν τα βασανιστήρια για να «σπάσουν» τους αντιπάλους τους» υποστηρίζει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούθερ.
«Σήμερα γίνεται ως μέρος μιας συστηματικής και ευρείας επίθεσης απέναντι στον οποιοδήποτε υπάρχει η υποψία ότι αντιτίθεται στην κυβέρνηση, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» προσθέτει ο ίδιος.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν να συζητηθεί το θέμα των βασανιστηρίων από την ομάδα που λαμβάνει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ιδίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό για τον τερματισμό τους.http://insideoutborders.com/2016/08/18/eighteen-thousand-people-died-since-2011-in-prison-in-syria/