08 Ιουλίου 2016

Στα χωριά των Πομάκων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Στα χωριά των Πομάκων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Αντιδράσεις «Εκνευρισμό» στους σκληρoπυρηνικούς της μειονότητας στη Θράκη, προκαλούν οι κινήσεις της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, όχι μόνο να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει στην Αθήνα αντιπροσωπία  παιδιών από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, αλλά και να επισκεφθεί επίσημα την περιοχή, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο της τουρκικής προπαγάνδας.


Είναι πρώτη φορά που κυβερνητικός αξιωματούχος προβαίνει σε μια τέτοια συμβολική κίνηση, την ίδια ώρα που η Άγκυρα –μέσω του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής- πραγματοποιεί συχνές «εκδρομές» παιδιών της μειονότητας στην Τουρκία, με ουσιαστικό στόχο τον εκτουρκισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως εκδρομές προπαγάνδας πραγματοποιούνται ακόμη και στην μακρινή Άγκυρα, όπου τα παιδιά της μειονότητας, ανάμεσα τους και Πομακόπουλα, καλούνται να αποδώσουν τιμές στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζοντας ουσιαστικά με τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι στην Θράκη, απέφευγαν συστηματικά κάθε αναφορά στους όρους Πομάκοι και Πομακοχώρια, κάνοντας απλά λόγο για «Μουσουλμάνους της Ορεινής Ξάνθης ή Ροδόπης».Είναι πρώτη φορά ουσιαστικά που μία υπουργός αναφέρετε ευθέως σε Πομάκους και Πομακοχώρια, όχι μόνο με την εκδρομή νέων του  Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης στην Αθήνα,  όπου ξεναγήθηκαν στην Βουλή, στην Ακρόπολη κ.α, αλλά και με την πρόσφατη επίσκεψη της στη Θράκη και τις επαφές που είχε με Πομάκους που δηλώνουν περήφανοι Έλληνες και δεν είναι έρμαια της τουρκικής προπαγάνδας.

Σε ευχαριστήρια επιστολή προς την  υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο πρόεδρος   του  Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης Κεμάλ Φαρζλή –μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Η αμέριστη συμπαράστασή σας, ηθική και υλική  φανερώνουν τη μεγάλη ευαισθησία που έχετε σε μας, στα παιδιά μας και την πολιτισμική μας ταυτότητα. Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, το έργο του συλλόγου μας, να στηρίξουμε με ψυχική δύναμη, τους αυριανούς πολίτες, που αγαπούν την πατρίδα, με όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να μην μπορέσουν  να χειραγωγηθούν ή να απομονωθούν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, με ελληνική μόρφωση ,σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον».Με αφορμή  τη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ, η κυρία Κόλλια, επισκέφτηκε την Τετάρτη χωριά του δήμου Μύκης στο νομό Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης Κεμάλ Φαρζλή και όπου παρέδωσε βιβλία με θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Στη συνέχεια η υφυπουργός Εσωτερικών, βρέθηκε στο χωριό Μάνταινα, όπου την υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θερμότητα γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Πομάκων και της πρόσφεραν τοπικά εδέσματα. Η ίδια συζήτησε και εκεί με τους κατοίκους για τα ιδιαίτερα θέματα της περιοχής, για τα προβλήματα του τοπικού οδικού δικτύου και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδική μνεία έγινε στα θέματα πολιτισμού και εκδηλώσεων, ειδικά από τη νεολαία, που αναζητά περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επαφές και κοινή δράση με τους κάτοικους της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην περιοχή η κυρία Κόλλα συναντήθηκε και με τον μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, με τον οποίο συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων, ότι οι θρησκευτικοί φανατισμοί οδηγούν σε ακραίες πράξεις κατά της Ανθρωπότητας.«Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος, στον οποίο δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα, και έτσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Από την όμορφη Γλαύκη, εύχομαι σε όλους τους τους Έλληνες  Μουσουλμάνους της Θράκης τα Χρόνια μου Πολλά, Υγεία, Αγάπη και Ευημερία στις οικογένειες τους» ανέφερε σε δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών.
http://www.protothema.gr/politics/article/593171/sta-horia-ton-pomakon-i-maria-kollia-tsarouha-/