08 Ιουλίου 2016

ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ «Γκολ στη φτώχεια» από την Εθνική Αστέγων

«Γκολ στη φτώχεια» από την Εθνική Αστέγων

Υπάρχει μια ομάδα που είναι πολλά περισσότερα από μια ομάδα ποδοσφαίρου. Υπάρχει μια ομάδα που είναι νικήτρια από το πρώτο δευτερόλεπτο ενός αγώνα. Υπάρχει μια ομάδα που που τα μέλη της έχουν μάθει και στη ζωή να μην τα παράτανε μέχρι ο «διαιτητής» να σφυρίξει την λήξη. Η Εθνική Αστέγων ετοιμάζεται για τα γήπεδα της Γλασκώβης και η ύπαρξη της μας αφορά όλους.

«Γκολ στη φτώχεια»
Αποφασισμένοι να γεμίσουν τις βαλίτσες με πολλά γκολ και εμπειρίες ζωής, τα μέλη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Αστέγων αναχωρούν για τη Γλασκώβη, όπου αυτή την Κυριακή (10 Ιουλίου) ξεκινά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Είναι η δέκατη συμμετοχή της Ελλαδας στην κορυφαία αυτή παγκόσμια αθλητική μα πρωτίστως κοινωνική διοργάνωση και η πρώτη που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί και από μια αμιγώς γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα. Την ώρα που οι λάτρεις της ασπρόμαυρης θεάς είναι καθηλωμένοι μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας, την ίδια ώρα στο γήπεδο του Ρουφ, η λαχτάρα γεμίζει τα μάτια μιας άλλης παρέας ανθρώπων που έχουν μπει στην τελική ευθεία ενόψει της συμμετοχής τους σε ένα άλλο πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό μα κυρίως κοινωνικό γεγονός.

14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων
Η κεντρική πλατεία της Γλασκώβης Τζορτζ Σκουέρ έχει ήδη μεταβληθεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες ανθρώπους από 54 χώρες και 64 ομάδες που συρρέουν στη σκωτσέτζικη μητρόπολη για να συμμετάσχουν στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.  «Γκολ στη Φτώχεια» («Kick Out Poverty») είναι το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης, που μετράει πλέον 14 χρόνια ζωής. Στην πρώτη διοργάνωση, του 2003, στο Γκρατς της Αυστρίας, συμμετείχαν 16 ομάδες, όλες αποτελούμενες από πωλητές περιοδικών δρόμου των αντίστοιχων χωρών. Σήμερα, το παγκόσμιο αυτό κοινωνικοαθλητικό κίνημα έχει πάνω από 75 χώρες-μέλη, αξιοποιώντας τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, όχι για να φτιάξει καλύτερους ποδοσφαιριστές, αλλά για να φτιάξει καλύτερους ανθρώπους, μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό είναι και το σλόγκαν της ελληνικής πρωτοβουλίας «Γκολ στη Φτώχεια» που διανύει ήδη τον δέκατο χρόνο της ύπαρξης της.
Δέκα χρόνια ζωής και δέκατη παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, αλλά φέτος θα είναι η πρώτη φορά, που στην ελληνική αποστολή περιλαμβάνονται δύο ομάδες: την ανδρική-μεικτή, αλλά και μια αμιγώς γυναικεία ομάδα, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνονται και τέσσερις κυρίες που διανέμουν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν φέτος για πρώτη φορά στη ζωή τους να προπονούνται συστηματικά στο ποδόσφαιρο!

Οι αντίπαλοι μας
Στο τουρνουά των γυναικών συμμετέχουν 16 χώρες και η κλήρωση φέρνει την ελληνική ομάδα αντιμέτωπη στην πρώτη φάση με τις Ινδία, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό, και Αγγλία. Τον άλλο όμιλο απαρτίζουν η οικοδέσποινα Σκωτία μαζί με τις Ολλανδία, Κένυα, Ουαλία, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ακτή Ελεφαντοστού και Κιργιζία. Στο τουρνουά των ανδρών συμμετέχουν 48 ανδρικές ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους των έξι ομάδων. Η Ελλάδα είναι στον τέταρτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει, στον πρώτο γύρο, τις Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις παίκτες και έχει και τέσσερις παίκτες στον πάγκο (σύνολο οκτώ παίκτες). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 22Χ16 μέτρα. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά.

Η Ελλάδα ξεκινάει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις αντιμετωπίζοντας τη Σουηδία στους άνδρες και την Αγγλία στις γυναίκες. Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι η κατάκτηση του κυπέλλου για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play Award) που σε μια τέτοια διοργάνωση είναι και η πιο σπουδαία διάκριση. Σημειώνεται ότι η ελληνική ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο για το «Ευ Αγωνίζεσθαι», ενώ, στην περσινή της συμμετοχή στο Άμστερνταμ, κατέκτησε και την πρώτη θέση στην κατηγορία της (INSP Trophy), επικρατώντας στον τελικό της Ελβετίας με 6-2.
O προπονητής Γιάννης Κώτσος
Την ελληνική αποστολή στους άνδρες απαρτίζουν οι: Λάμπης Δημουλάς, Πασχάλης Καρακώστας, Άρης Κολίτσης, Παντελής Σπηλιόπουλος, Κοσμάς Νικήτας, Λευτέρης Συναχέρης, Χρήστος Σιαμπάνης, Στέλιος Κουτσουρής.
Την αποστολή της γυναικείας ομάδας συμπληρώνουν οι: Στέλλα Μαυρίδου, Κρυστάλλω-Όλγα Ζωγράφου, Μαγδαληνή Βασιλικού, Ευτέρπη Ιωαννίδου, Βαλεντίνα Ευθυμίου, Βασιλική Δημητριάδη, Κατερίνα Πάσχου. Προπονητές της φετινής αποστολής είναι δύο πρώην παίκτες της ομάδας, ο Γιάννης Κώτσος (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Μιλάνου, το 2009) και ο Αλέξανδρος Καϊάφας (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σαντιάγο το 2014). Την αποστολή θα συνοδεύσουν ο διευθυντής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης και ο φωτογράφος Γιάννης Ζινδριλής. Για την πορεία των ομάδων θα  υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης στην ιστοσελίδα της «Σχεδίας»(www.shedia.gr)
«Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι»
Το ethnos.gr συνάντησε την αποστολή της Εθνικής Αστέγων στα γήπεδα του Δήμου Αθηναίων στο Ρουφ στην πρώτη συνάντηση των παικτών και των παικτριών. Οι περισσότεροι ανταμώνανε για πρώτη φορά, αλλά στα μάτια έβλεπε πως ήθελε λίγα δευτερόλεπτα ο χρόνος για να τους κάνει παρέα, ομάδα, μια γροθιά.

Αλέξανδρος Καϊάφας
Ο Γιάννης Κώτσος συμμετείχε ως παίκτης στου Παγκόσμιο Κύπελλο του Μιλάνου και τα τελευταία τρία χρόνια είναι προπονητής ακολουθώντας μάλιστα ένα διεθνές ειδικό πρόγραμμα προπονητικής για πρώην παίχτες ομάδας αστέγων. «Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2007 από 10-15 άτομα και με βερεσέ αθλητικό υλικό. Η προσπάθεια μας διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, από διάφορες ενημερώσεις που κάνουμε σε προγράμματα και από τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που έρχονται στην ομάδα μπορεί και να απέχουν χρόνια από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι στην αρχή. Όταν όμως πέφτει η μπάλα στο χορτάρι γινόμαστε μια οικογένεια. Αυτό που γίνεται είναι μαγικό. Η ομάδα λειτουργεί ως μέσο επανένταξης στην κοινωνία».
Όλο το χρόνο στις προπονήσεις και στους αγώνες της Εθνικής Αστέγων συγκεντρώνονται δεκάδες παίκτες, πως γίνεται η επιλογή της αποστολής για το Παγκόσμιο; «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στις προπονήσεις και στους αγώνες στην Ελλάδα αλλά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υπάρχουν κριτήρια. Πρέπει να είσαι πωλητής περιοδικού δρόμου ή πρόσφυγας με χορήγηση ασύλου ή να είσαι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή άστεγος τα τελευταία δύο χρόνια πριν το παγκόσμιο».

Ο Αλέξανδρος Καϊάφας είναι πωλητής του περιοδικού «Σχεδία» και είναι μέλος της Εθνικής Αστέγων από το 2013. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει γίνει στη Χιλή. Φέτος θα κάτσει στον πάγκο ως βοηθός προπονητής.« Είναι ευλογία για εμένα να είμαι μέλος αυτής της παρέας. Εχω ζήσει σημαντικές στιγμές και έχω πάρει μαθήματα ζωής. Όπως αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια στους αγώνες έτσι δίνουμε και τον αγώνα της καθημερινότητας»
Η Μαγδαληνή είναι πωλήτρια της «Σχεδίας». Μιλώντας εκ μέρους της γυναικείας ομάδας μας τόνισε πως είναι «υπερήφανες για την παρουσία μας στην Εθνική και ανυπομονούμε  να ζήσουμε μια εμπειρία μέσα από την οποία θα βγουν καλύτεροι άνθρωποι... ακόμα και αν φάμε πολλά γκολ».
Χρήστος Αλεφάντης, επικεφαλής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»
Ο Πασχάλης ήρθε από το Βόλο. Είναι προπονητής στις Ακαδημίες της «Δημητριάς», μιας ομάδας που απαρτίζεται αποκλειστικά από Ρομά. «Κάθε χρόνο υπάρχει ένα μέλος της ομάδας που συμμετέχει στην Εθνική Αστέγων. Όταν επιστρέφει είναι ένας άλλος άνθρωπος. Ανυπομονώ για αυτό το ταξίδι. Γιατί για όλους μας είναι ένα ταξίδι ζωής. Εϊναι μια ευκαιρία ζωής»
Ο Χρήστος Αλεφάντης είναι επικεφαλής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και αρχηγός της αποστολής:«Η Εθνική Αστέγων είναι αξιοπρέπεια,  είναι αλληλοσεβασμός, είναι αγάπη και μετά είναι ποδόσφαιρο. Όλοι αφηνουμε πίσω για μία εβδομάδα τα προβλήματα μας. Και όταν τα συναντήσουμε στην επιστροφή θα είμαστε πιο δυνατοί. Είμαστε η μοναδική ομάδα που δύο φορές έχουμε βραβευτεί με το Κύπελλο Ήθους. Δεν μας νοιάζει πόσα γκολ θα φαμε και πόσα θα βάλουμε. Γιατί έχουμε βάλει το σημαντικότερο γκολ, αυτό της ζωής».

Αυτή η ομάδα μας αφορά όλους
Μαζί με τη μπάλα στο χορτάρι κυλάνε η αξιοπρέπεια και η πίστη για ζωή. Ο αθλητισμός μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και να μας διδάξει πως ποτέ δεν τα παράτας και ποτέ δεν σταματάς να ελπίζεις και να αγωνίζεσαι. Αυτό «διδάσκει» με την ύπαρξη της η Εθνική Αστέγων, μια ομάδα που μας αφορά όλους. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων υπάρχουν μόνο νικητές και ένας χαμένος... ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα αδιέξοδα που τον ακολουθούν. Στα γήπεδα και στη ζωή ιστορία γράφουν οι παρέες
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΚΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΕΘΝΟΣ