27 Ιουλίου 2016

Πού είναι ο Χουρσίτ Κουλτέρ;

CmlXNmEUMAAfwUSΑφίσες και συνθήματα έχουν κατακλύσει, εδώ και ένα μήνα, τους δρόμους των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας με ένα ερώτημα: «Πού είναι ο Χουρσίτ Κουλτέρ;»

Ο 32χρονος Κούρδος ακτιβιστής και πολιτικός που αγνοείται από τις 26 Μαΐου έχει φέρει πίσω στην μνήμη των περισσοτέρων τις αποτρόπαιες ημέρες διώξεων της δεκαετίας του 90 με τις χιλιάδες «εξαφανίσεις-εκτελέσεις» Κούρδων αγωνιστών.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων πάνω από 2.500 Κούρδοι έπεσαν τότε θύματα του τουρκικού στρατού, οι περισσότεροι από αυτούς στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική ενδοχώρα, όπου αυθαίρετες συλλήψεις και εκτελέσεις χωρίς δίκη τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό σε καθημερινή βάση πριν από δύο δεκαετίες.

Η εξαφάνιση του Κουλτέρ σύντομα έγινε ένα ζήτημα εθνικού δημόσιου συμφέροντος.
images (46)
Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών »(HDP) έφεραν το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς και εκστρατείες αναζήτησης του Κουλτέρ ξεκίνησαν στα τουρκικά social media ενώ οργανώθηκαν και διαδηλώσεις, χωρίς όμως να φέρουν αποτελέσματα.
Ο αρχηγός και συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η εξαφάνιση του νεαρού πολιτικού είχε ως στόχο να εκφοβίσει τον κουρδικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους νέους που αντιστέκονται ενάντια στην καταπίεση.
hursit_kulterin_akibeti_soruldu
«Προσπαθούν να δώσουν ένα μήνυμα στους Κούρδους νεολαίους που μπορεί να σκεφτούν να αντισταθούν. … λέγοντάς τους: αυτό πρόκειται να συμβεί σε σας, και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι “αυτό και κανείς δεν θα κοιτάξει έξω για σας» δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Μέχρι στιγμής, το μόνο στοιχείο που υπάρχει προέρχεται από τις αστυνομικές αρχές του Σιρνάκ, οι οποίες κάλεσαν τον περασμένο μήνα τους δικηγόρους της οικογένειας να εξετάσουν τις εγκαταστάσεις της αστυνομίας για να δούνε ότι δεν κρατείτε σε αυτές ο Κουλτέρ.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Σεϊμά Ουρπέρ η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της άθλιας κατάστασης των συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή ενώ οι δικηγόροι έχουν ήδη υποβάλλει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις αναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις προκειμένου να παρέμβει.
Το δεύτερο από τα 11 αδέλφια του Κουλτέρ φυλακίστηκε το 2009 και μετά την αποφυλάκισή του πριν από δύο χρόνια, επέστρεψε στο κουρδικό πολιτικό σκηνικό στη Σιρνάκ, και αρνείται τις εικασίες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας ότι ο Χουρσίτ μπορεί να έχει ενταχθεί στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και να έχει περάσει στην παρανομία.
«Δεν έχουμε ιδέα αν έχει ή όχι (ενταχθεί στο PKK). Αν έχει συμβεί αυτό, θέλουμε να ξέρουμε γιατί» δήλωσε ο αδελφός του Τσιχάτ Κουλτέρ. Ο ίδιος τόνισε ότι η οικογένεια είναι πολύ ανήσυχη, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τις ελπίδες της ζωντανές.
«Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα πίσω τον Χουρσίτ ασφαλή και υγιή, ακόμα και αν κρατείται κάπου» είπε.
680x365cc-srnk-28-05-16-sirnak-hursit-kulter
Ο ίδιος προέτρεψε τις αρχές να εξετάσουν τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι ο Χουρσίτ κρατείται και ανακρίνεται από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
«Οι λογαριασμοί μπορεί να μην είναι [επίσημοι], αλλά εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι ο Χουρσίτ βρίσκεται υπό κράτηση. Το κράτος έχει την υποχρέωση να ρίξει φως σε αυτό» τόνισε προσθέτοντας ότι το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του αδελφού του σε SMS ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ένιωθε πως βρίσκεται σε κίνδυνο.


Ο ίδιος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί για την εξάλειψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νοτιοανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των εξαφανίσεων, όταν ήρθε στην εξουσία το 2002.
«Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη. Οι έρευνες έχουν διαταχθεί αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος μέχρι τώρα» είπε. «Δεν θα μας πειράξει τόσο πολύ, ακόμη και αν μάθουμε ότι είναι νεκρός. Θα βρούμε έστω παρηγοριά σε ένα τάφο, τον τάφο του».
CmgFEb7WcAAT2BGΤο ζήτημα έφθασε μέχρι την Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι ζήτησε από την Τουρκία να «δώσει στον ΟΗΕ και σε μη κυβερνητικές ομάδες, πρόσβαση για να τεκμηριώσουν αυτό που συμβαίνει» στην περιοχή, όπου οι συγκρούσεις με το PKK από πέρυσι έχουν αφήσει δεκάδες άμαχους νεκρούς προκαλώντας μεγάλης κλίμακας καταστροφές στις κατοικημένες από Κούρδους περιοχές.
Η Ουρπέρ, όμως, χάνει τις ελπίδες ότι οι προσπάθειές τους θα επιτύχουν παρά τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις, με δεδομένη την τεράστια έκταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας.
«Υπήρξαν τόσο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η οποίες, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θα μας αφήσουν να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα» προδίκασε η δικηγόρος.

Ο νεαρός Κούρδος πολιτικός μπορεί να επιστρέψει μια μέρα σώος και αβλαβής ή μπορεί να βρεθεί νεκρός.
Το χειρότερο ενδεχόμενο, ωστόσο, για την οικογένεια και τους φίλους του είναι η συνέχιση της αβεβαιότητας.
http://insideoutborders.com/2016/07/27/where-is-hursit-kulter/