14 Μαΐου 2016

Φυλακίστηκε αρχηγός Κουρδικού Κόμματος στην Τουρκία Αφορμή οι πρόσφατες δηλώσεις Γιουκσέκ Του Νίκου Στέλγια

https://hdpenglish.files.wordpress.com/2016/05/wp-1463143399745.jpgΕδώ και λίγες ώρες, το νέο «αστέρι» της τουρκικής πολιτικής σκηνής βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η τουρκική δικαιοσύνη λαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία που έρχεται να δώσει διαστάσεις στο Κουρδικό Ζήτημα.Ο ηγέτης του Κόμματος των Δημοκρατικών Περιφερειών, Καμιουράν Γιουκσέκ οδηγείται στις φυλακές ύστερα από σχετική απόφαση των εισαγγελέων και των δικαστών. Η τουρκική δικαιοσύνη φυλακίζει τον νεαρό πολιτικό με το σκεπτικό ότι είναι μέλος της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, δηλαδή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Αφορμή υπήρξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιουκσέκ. Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο κ. Γιουκσέκ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί στο Κουρδικό Ζήτημα. Οι Τούρκοι εισαγγελείς έχουν την άποψη ότι αυτές οι δηλώσεις είναι κομμάτι τρομοκρατικής πράξης και ενέργειας.
Ο κ. Γιουκσέκ βρισκόταν εδώ και ημέρες υπό κράτηση. Παρόλες τις πιέσεις, ο ίδιος αρνήθηκε να απολογηθεί για τις δηλώσεις του.
Το ΚΔΠ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια, είναι το «αδελφικό» κόμμα του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, και ελέγχει 113 δήμους στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Η νέα εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στην άρση της ασυλίας των βουλευτών.
Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες και απειλές με αυτές του κ. Γιουκσέκ.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ