14 Μαΐου 2016

Πολιτικό θρίλερ στην Τουρκία Οι σαρωτικές εξελίξεις στο κίνημα των Γκρίζων Λύκων αναστάτωσαν την Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια


Η εσωκομματική διαμάχη στο Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας, μετεξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ, στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία στελέχη του εθνικιστικού κινήματος, η δικαιοσύνη και το τουρκικό Προεδρικό.
Εδώ και μήνες, η εσωκομματική αντιπολίτευση στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για έκτακτο συνέδριο. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, το ΜΗΡ είχε κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του και να εξασφαλίσει 80 έδρες στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, τα ποσοστά του κόμματος οπισθοχώρησαν και οι έδρες του κόμματος στην εθνοσυνέλευση μειώθηκαν σε 40. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι για αυτή την εξέλιξη, την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρει η ηγεσία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Με αυτό το λογικό πιέζει για έκτακτο συνέδριο και για την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα.


Πριν από λίγο καιρό, η δικαιοσύνη έθεσε υπό κρατική εποπτεία το ΜΗΡ και δρομολόγησε τις διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο. Ο κ. Μπαχτσελί επιχείρησε να μπλοκάρει αυτή την διαδικασία προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη. Το Εφετείο της Τουρκίας θα αποφασίσει για το ζήτημα του συνεδρίου κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Πριν από λίγο, η Μεράλ Άκσενερ που διεκδικεί την ηγεσία του ΜΗΡ ανακοίνωσε ότι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στις 10.00. Αυτή η ανακοίνωση αναστατώνει την Άγκυρα, με την τουρκική πρωτεύουσα να αναμένει την απάντηση της ηγεσίας του κ. Μπαχτσελί σε αυτή την κίνηση.

Στο πλευρό του κ. Μπαχτσελί βρίσκεται το τουρκικό Προεδρικό, το οποίο θεωρεί ότι πίσω από τις νέες εξελίξεις κρύβονται «σκοτεινές δυνάμεις», κυρίως το Κίνημα Γκιουλέν, το οποίο επιχειρεί να πλήξει το κυβερνών κόμμα με μια ανανεωμένη και ισχυρή αντιπολίτευση. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας ασκεί κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΜΗΡ και παρέχει υποστήριξη στον κ. Μπαχτσελί. Ο ίδιος ανταποδίδει σε αυτή την κίνηση της καλής θελήσεως, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το ΑΚΡ για την αντιμετώπιση του κουρδικού κινήματος.

Το μέλλον του ΜΗΡ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία των προσπαθειών για την δημιουργία του νέου συντάγματος. Μια ενδεχόμενη συνεργασία ΑΚΡ-ΜΗΡ σε αυτό το πεδίο θα άλλαζε τα δεδομένα στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ