14 Μαΐου 2016

Απογοήτευση Μποζκίρ για τις επαφές του στις Βρυξέλλες «Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί για λύση του θέματος της βίζας»

Απογοητευμένος είναι ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μπόζκιρ από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να λυθεί το θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Όπως είπε, όταν θα επιστρέψει στην Τουρκία θα αξιολογήσουν ξανά τι πρέπει να γίνει με τα πέντε κριτήρια, ωστόσο επανέλαβε πως ο νόμος περί τρομοκρατίας της Τουρκίας δεν μπορεί να αλλάξει και πρέπει να λυθεί με τη ΕΕ με αμοιβαία κατανόηση.Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να πει ότι διατηρεί και μεγάλη ελπίδα από τις επαφές μου στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι μια μαθηματική εξίσωση, αλλά είναι πολιτικό το θέμα.

"Δυστυχώς στην κατάσταση που είμαστε η Επιτροπή λέει ότι δεν εφαρμόσαμε πέντε από τα 72 κριτήρια αλλά δεν το θέτει ως όρο και υπέβαλε την πρόταση για άρση της βίζας λέγοντας ότι θα παρακολουθεί το θέμα. Ωστόσο όταν το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε αντίδραση και τερματίστηκαν οι εργασίες, κάτι που βρίσκουμε απαράδεκτο. Με βάση τους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν δικαίωμα να τερματίσουν τη διαδικασία. Πρέπει να μεταφερθεί το θέμα στην Επιτροπή. Επιπλέον χωρίς να ξεκινήσει η νομική διαδικασία βγήκαν πολλοί οι οποίοι κατά κανόνα επιτίθενται στην Τουρκία και διατηρούν έχθρα εναντίον της μέσω του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής και εκφράζονται εναντίον της Τουρκίας και του Προέδρου μας", ανέφερε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το θέμα έχει κολλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο και τη λύση πρέπει να την βρει η Επιτροπή. "Η εντύπωση που πήρα από τις επαφές που είχα με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τους προέδρους των ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τους κοινοβουλευτικούς είναι αυτή. Είχαμε εντατικές επαφές και με τον Επίτροπο Αβραμόπουλο, και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Χαν και την Φεντερίκα Μοργκερίνι, και την Επιτροπή που πρέπει να λύσει το θέμα. Για να προχωρήσει το θέμα που έχει σκαλώσει πρέπει η Επιτροπή να αξιολογήσει ξανά το θέμα και να αρχίσει ξανά διαβουλεύσεις με την Τουρκία για τα πέντε κριτήρια και πως θα ξεπεραστεί αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι έχω ελπίδα και από τις επαφές που είχα δεν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Η Επιτροπή δεν φαίνεται ότι θα κινηθεί με αυτό τον τρόπο", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.Όπως είπε, όταν επιστρέψει στην Τουρκία θα αξιολογήσουν και πάλι το θέμα και θα συζητήσουν τι πρέπει να γίνει γι' αυτά τα πέντε κριτήρια.

"Δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος για την τρομοκρατία σε μια περίοδο που γίνονται επιχειρήσεις για να καθαρίσει η Τουρκία από τους τρομοκράτες. Πρέπει να λυθεί αυτό με αμοιβαία κατανόηση", ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη πως η συμφωνία επανεισδοχής δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε εφαρμογή και πως θα δουν ολόκληρη τη συμφωνία το επόμενο διάστημα και θα καθορίσουν την στρατηγική τους.

Για το άνοιγμα των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρέπει να ανοίξουν πέντε κεφάλαια την επομένη περίοδο, ωστόσο η Τουρκία για να μην αποτελέσει αιτία για να υπάρξει πολιτική ένταση και να εμποδιστεί ένα καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το ανέβαλαν αυτό προσωρινά. "Αλλά αυτό είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη", κατέληξε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ